Novih služb ne bo prav veliko

Če iščete novo službo, imate največ možnosti, da jo do konca leta dobite v proizvodnji ali v logistiki, transportu in na področju komunikacij. Tako kaže zadnja raziskava Manpower o napovedi zaposlovanja. V zadnjem četrtletju bo sicer zaposlovalo osem odstotkov podjetij.

Najšibkejši trg delovne sile  pričakujejo delodajalci v gradbeništvu, kjer je letos že tako ali tako 
največji padec zaposlitvenih možnosti. Foto: STA
Najšibkejši trg delovne sile pričakujejo delodajalci v gradbeništvu, kjer je letos že tako ali tako največji padec zaposlitvenih možnosti. Foto: STA

LJUBLJANA > Pred zadnjim četrtletjem so namere slovenskih delodajalcev glede zaposlovanja skromne, v primerjavi z lanskim zadnjim četrtletjem pa so napovedi razmeroma stabilne.

Rudi Čebulj, podjetje Manpower: “Panoge transporta, logistike in komunikacij za slovenske iskalce zaposlitve še vedno ponujajo veliko možnosti, še več pa jih lahko pričakujejo v proizvodni panogi.”

Med 620 delodajalci, ki so sodelovali v raziskavi podjetja Manpower Group, jih osem odstotkov pričakuje povečanje števila zaposlenih, pet odstotkov jih napoveduje upad, 81 odstotkov pa si ne obeta sprememb. Upoštevajoč sezonska nihanja bo neto rast zaposlovanja znašala osem odstotkov.

Najmočnejše namere po zaposlovanju prihajajo od delodajalcev iz proizvodne panoge, s 14-odstotno rastjo gre za najmočnejši zaposlitveni utrip od začetka leta 2011. Na drugo mesto po zaposlitvenih možnostih se z 12-odstotno rastjo napovedi uvršča panoga logistike, transporta in komunikacij, kar je podobno kot v prejšnji raziskavi. “Panoge transporta, logistike in komunikacij za slovenske iskalce zaposlitve še vedno ponujajo veliko možnosti, še več pa jih lahko pričakujejo v proizvodni panogi,” pravi Rudi Čebulj, izvršni direktor podjetja Manpower.

To oceno potrjuje tudi primer Luke Koper. Lani in letos so v tem podjetju zaposlili več kot 80 ljudi, predvsem v operativi. “Do konca leta bi lahko zaposlili še nekaj kadrov, odvisno od potreb, vendar smo glavnino zapolnili že prej,” pravijo v Luki.

Sodeč po raziskavi bodo zaposlitvene možnosti do konca leta rasle po vsej državi. Najmočnejši skok lahko pričakujejo v jugovzhodni regiji, kjer naj bi rast zaposlitvenih priložnosti znašala devet odstotkov. Sledita osrednja in severovzhodna regija (+7 odstotkov). Slabši obeti prihajajo s Primorske. Tam pričakujejo skromnejši zaposlitveni utrip, neto napoved zaposlovanja dosega pet odstotkov.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano