Novih pet ovadenih v okviru preiskav korupcije v zdravstvu

Nacionalni preiskovalni urad je v okviru preiskav sumov korupcije v zdravstvu novembra zaradi nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril ovadil še pet oseb, so pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU). Že septembra 2014 so kriminalisti ovadili 15 fizičnih oseb, predkazenski postopek pa še ni zaključen.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Kriminalisti so pred dvema letoma, natančneje 19. decembra 2013, izvedli hišne preiskave kar na 58 naslovih na območju policijskih uprav Koper, Ljubljana, Novo mesto, Celje in Maribor ter tedaj iskali dokaze korupcijskih kaznivih dejanj v zdravstvu. Le nekaj mesecev pozneje, 3. aprila 2014, so bili kriminalisti spet na terenu in opravljali hišne preiskave na naslovu več podjetij in tudi Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Tedaj se je na seznamu preiskovancev znašel tudi takratni vršilec dolžnosti generalnega direktorja UKC Ljubljana Simon Vrhunec ter nekateri predstavniki dobaviteljev v zdravstvu, med bolj poznanimi dobavitelj operacijskih miz za slovenske bolnišnice, podjetje Medicoengineering.

Na Generalni policijski upravi so tedaj pojasnili, da preiskava poteka v smeri utemeljitve sumov storitve več kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril in kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril, za kateri je zagrožena kazen zapora do tri oziroma do pet let.

Zaradi poslov z operacijskimi mizami so preiskovalci NPU opravili več hišnih preiskav še 18. junija lani. Tudi takrat so po poročanju medijev preiskovali posle UKC Ljubljana z operacijskimi mizami.

Kot so pojasnili na GPU, se je aprilska kriminalistična preiskava zaključila brez kazenskih ovadb. "V obravnavanem delu, ki se nanaša na postopek sklenitve pogodbe za servisiranje operacijskih miz in kasneje izvedene izvensodne poravnave, niso bili podani pogoji za podajo kazenske ovadbe," so pojasnili.

STA


Najbolj brano