Novi ukrepi za varnost države

Priče smo novim varnostnim tveganjem in krepitev varnosti države je osrednja skrb, je po včerajšnjem srečanju s predsedniki slovenskega parlamenta, državnega sveta in vlade poudaril gostitelj, predsednik države Borut Pahor.

Predsedniki (z leve) Bervar,  Brglez, Pahor in Cerar  so se 
pogovarjali o poti Slovenije v 25. letu samostojnosti. Foto: STA
Predsedniki (z leve) Bervar, Brglez, Pahor in Cerar so se pogovarjali o poti Slovenije v 25. letu samostojnosti. Foto: STA

LJUBLJANA > Borut Pahor je drugič, odkar je predsednik države, na pogovore v predsedniško palačo povabil premierja, predsednika DZ in predsednika DS, osrednja tema pa je bila varnost države.

“Vse naše odločitve morajo biti premišljene skozi državni interes, da Slovenija ostane in okrepi položaj v najbolj povezanem delu EU,” je po srečanju poudaril predsednik Pahor. Slovenija je sicer varna država, a so potrebni ukrepi, da tako tudi ostane, je dodal. Glede na nova varnostna tveganja zlasti v mednarodnem prostoru je pozval k pripravi ocene pripravljenosti ustanov in k morebitni modernizaciji njihovega delovanja. Ne glede na vse pa je za varnost države v najširšem pomenu besede najpomembnejše gospodarsko okrevanje, je še povedal Pahor in dodal: “To ni le projekt miru in varnosti, pač pa tudi blaginje.”

Premier Miro Cerar je zagotovil, da ne bo pristal na nikakršna izključevanja določenih držav iz dogovarjanj v okviru EU ali njenih posameznih integracij. Slovenija se z izzivi begunske krize in brutalnih oblik terorizma zelo uspešno sooča, predvsem zahvaljujoč vsem podsistemom, prizadevnim policistom, vojakom in pripadnikom civilne zaščite, zdravstvenim delavcem in prostovoljcem, je prepričan, a na te izzive je treba odgovoriti z novimi strategijami, je pristavil.

Predsednik DZ Milan Brglez je zagotovil, da bo DZ opravil vse potrebno za strateško prilagajanje varnostnim razmeram. Tem prizadevanjem bo stal ob strani tudi državni svet, je dodal njegov predsednik Mitja Bervar.

Predsedniki so spregovorili tudi o načrtu obeleževanja 25. obletnice samostojnosti Slovenije v prihodnjem letu. Po Pahorjevih besedah bo to priložnost, da se Slovenci zavemo, da smo se pred četrt stoletja znašli v položaju, ki je bil za narodno usodo nezavidljiv. DK


Najbolj brano