Novi ukrepi za dolgotrajno brezposelne

Evropska komisija je danes predlagala smernice za države članice, kako lahko bolje pomagajo dolgotrajno brezposelnim pri iskanju ponovne zaposlitve. Kljub oživitvi gospodarstva in znakom izboljšanja na trgu dela v EU se je njihovo število med letoma 2007 in 2014 namreč podvojilo in zdaj predstavljajo približno polovico vseh brezposelnih.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

BRUSELJ > Po majskem ponovnem zagonu pobude za zaposlovanje mladih so predlogi naslednja v vrsti pobud v okviru širše ekonomske in socialne agende komisije, katere cilj je okrepiti ustvarjanje delovnih mest, oživiti gospodarstvo in povečati socialno pravičnost v Evropi, so sporočili iz Evropske komisije.

Dolgotrajno brezposelni imajo kljub novim delovnim mestom pogosto težave pri uspešnem ponovnem vstopanju na trg dela. Danes predstavljeni predlog priporočila predvideva, da bodo vsi iskalci zaposlitve, ki so brezposelni že več kot 12 mesecev, prejeli individualno oceno in pogodbo o vključitvi v zaposlovanje, s tem pa konkreten in posamezniku prilagojen načrt za ponovno zaposlitev, in sicer najpozneje ob dopolnjenem 18. mesecu brezposelnosti.

Komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile Marianne Thyssen je ocenila, da je dolgotrajna brezposelnost eden najzahtevnejših in najbolj perečih izzivov, povezanih z gospodarsko krizo, trenutno pa se z njo sooča več kot 12 milijonov Evropejcev.

Predlagani so trije ključni ukrepi: spodbujanje prijave dolgotrajno brezposelnih na zavodu za zaposlovanje, zagotavljanje temeljite individualne ocene prijavljenim dolgotrajno brezposelnim, s katero se najpozneje ob dopolnjenem 18. mesecu brezposelnosti ugotovijo njihove potrebe in zmožnosti in ponudba pogodbe o vključitvi v zaposlovanje vsem prijavljenim dolgotrajno brezposelnim najpozneje ob dopolnjenem 18. mesecu brezposelnosti.

Predlog tudi poziva delodajalce k aktivnejši udeležbi prek partnerstev z javnimi organi, s čimer bi se povečal nabor storitev, ki jih lahko ponudijo, in jim zagotavlja ciljno usmerjene finančne spodbude. Države članice lahko ta priporočila izvajajo s podporo Evropskega socialnega sklada.

Predlog komisije bo zdaj v razpravo in sprejetje predložen Svetu EU. Ukrepi iz predloga se bodo začeli izvajati takoj, ko se bodo države članice sporazumele o njih.

STA


Najbolj brano