Novi slovenski sodnik na ESČP je Marko Bošnjak

Novi sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice Marko Bošnjak, ki ga je danes na ta položaj izglasovala Parlamentarna skupščina Sveta Evrope, je izredni profesor kazenskega prava na novogoriški Evropski pravni fakulteti in odvetnik v Odvetniški družbi Čeferin.

Marko Bošnjak Foto: STA
Marko Bošnjak Foto: STA

LJUBLJANA > V javnosti je znan predvsem kot zagovornik v nekaterih odmevnih sodnih zadevah.

Dvainštiridesetletni Marko Bošnjak je po študiju leta 2002 doktoriral na ljubljanski Pravni fakulteti. Na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici je od leta 2012 izredni profesor za kazensko pravo, predaval pa je tudi na drugih fakultetah.

Pred prihodom v Odvetniško družbo Čeferin leta 2009 je bil višji znanstveni sodelavec Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti in svetovalec ustavnega sodišča.

Objavil je več monografij in člankov doma in v tujini. Vodil je tudi več mednarodnih in slovenskih raziskav, piše na spletni strani odvetniške družbe in v biografiji, ki je bila predložena PS SE.

Ukvarjal se je s kazenskim procesnim in materialnim pravom, ustavnim pravom, mednarodnim pravom in pravom človekovih pravic.

Kot je sam izpostavil v biografiji za PS SE, so njegovi raziskovalni projekti zadevali človekove pravice ali vprašanja, povezana z njimi. Tudi ustavnemu sodišču je svetoval v primerih tožb, ki so se nanašale na kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Za področje človekovih pravic se je specializiral tudi kot odvetnik.

Kot kandidat za novega slovenskega sodnika na ESČP je Bošnjak največ glasov dobil že na glasovanju v državnem zboru novembra lani, in sicer 58.

Slovenski javnosti pa je znan predvsem kot zagovornik v nekaterih odmevnih sodnih zadevah - v zadnjem času predvsem v postopkih proti nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju in nekdanjemu prvemu človeku Istrabenza Igorju Bavčarju.

Je poročen in oče štirih otrok. Aktivno obvlada angleščino in francoščino, uradna jezika evropskega sodišča, govori tudi nemško in hrvaško. Zaradi nove funkcije se bo preselil v Strasbourg.

STA


Najbolj brano