Novi predsednik nadzornega sveta NLB je Primož Karpe

Nadzorni svet NLB je zaradi odstopa prvega nadzornika Janka Gedriha danes imenoval novega predsednika - to je postal Primož Karpe. Čeprav sta poleg Gedriha s položaja nadzornikov odstopila tudi Anton Ribnikar in Anton Macuh, nadzorni svet v šestčlanski zasedbi nemoteno nadaljuje svoje delo, so sporočili iz NLB.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Gedrih, Ribnikar in Macuh so na Slovenski državni holding (SDH) pred današnjo sejo nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke (NLB) naslovili odstopno izjavo. V njej so med razlogi za odstop navedli diskreditacije in diskvalifikacije, potem ko se je odprlo vprašanje njihove primernosti za nadzornike.

Nadzorni svet se je seznanil z njihovimi odstopnimi izjavami in soglašal s skrajšanjem odpovednega roka, tako da se jim mandat zaključi z današnjim dnem, so sporočili iz največje slovenske banke.

Nadzorni svet je nato v skladu s statutom banke za novega predsednika imenoval Karpeta ter prilagodil sestave komisij in izvolil njihove predsednike ter namestnike predsednikov.

V nadzornem svetu je ostalo še šest članov, v banki pa so zagotovili, da nadzorniki nemoteno nadaljujejo svoje delo. Poleg Karpeta so v nadzornem svetu še Sergeja Slapničar, Tit A. Erker, Uroš Ivanc, Andreas Klingen in Laszlo Urban.

Nadzorni svet se je seznanil tudi s poročili komisij nadzornega sveta in podal soglasja k tistim poslom, za katere je to potrebno, kot tudi soglasja za nekatere odpise terjatev banke v skladu z njenim statutom.

Med drugim se je seznanil tudi s tekočim poslovanjem in z izvajanjem ter spremljanjem strategije skupine NLB glede slabih posojil.

NLB je na ravni skupine lani že znižala njihov obseg, in sicer za 28 odstotkov, delež slabih posojil pa s 25,1 odstotka v letu 2014 na 19,3 odstotka ob koncu leta 2015. Skupina NLB je drugo leto zapored poslovala pozitivno in ustvarila 91,9 milijona evrov dobička po davkih, k čemer so prispevale tudi vse strateške članice skupine, so še spomnili v banki.

STA


Najbolj brano