Mariborsko nadškofijo bo vodil Alojzij Cvikl

Papež Frančišek je za novega mariborskega nadškofa metropolita imenoval jezuitskega duhovnika Alojzija Cvikla, je danes sporočila Slovenska škofovska konferenca (SŠK).

Alojzij Cvikl Foto: STA
Alojzij Cvikl Foto: STA

RIM, MARIBOR>Alojzij Cvikl je na novinarski konferenci povedal, da je za imenovanje izvedel šele pred dvema dnevoma. “Zavedam se, da naloga, ki mi jo je zaupal papež Frančišek, ne bo lahka,” je dejal.

Jezuit Alojzij Cvikl se je po službovanju v Rimu jeseni 2010 vrnil v Slovenijo. Po odstopu ravnatelja gospodarske uprave mariborske nadškofije Mirka Krašovca je bil imenovan za začasnega ekonoma, da bi pomagal reševati finančno krizo, v kateri se je znašla mariborska nadškofija.

Ko je bil na začetku tega leta sklenjen sporazum z upniki, je menil, da se bo lahko vrnil v tujino, konkretno na sobotno leto na Malti, ki ga je načrtoval ob odhodu iz Rima. “Očitno so božja pota drugačna. Bog vedno preseneča in tako je v mojem življenju vedno bilo, da sem si sam nekaj zamislil, božja volja pa je šla drugam. Čeprav se je pozneje pokazalo, da je bilo tisto, kar mi je Bog pokazal, najboljše,” je dejal.

Pred seboj po lastnih besedah nima lahke naloge. “Res smo sklenili sporazum (z upniki), a ta sporazum je treba uresničiti. Čaka nas še veliko dela, veliko še kar težkih trenutkov,” je povedal. Več naj bi javnosti povedal čez deset dni. “Potrebujem svoj čas, da notranje sprejmem to novo poslanstvo in da se tudi duhovno na to poslanstvo pripravim,” je dejal.

Ob tem je pozdravil vse uslužbence in vernike mariborske nadškofije. “Slovenija je v veliki krizi. Ta kriza ima veliko obrazov, ni samo kriza mariborske nadškofije. S skupnimi močmi bomo poskušali vnašati tiste vrednote, ki nas povezujejo, gradijo skupnost, občestvo in dajejo tudi upanje. Ker, če kaj potrebujemo danes, je to upanja in luči,” je povedal.

Mariborska nadškofija je bila brez nadškofa od konca julija 2013, ko je papež Frančišek sprejel odpoved službi takratnega ljubljanskega nadškofa Antona Stresa in takratnega mariborskega nadškofa Marjana Turnška. V vmesnem obdobju je mariborsko nadškofijo vodil apostolski administrator in celjski škof Stanislav Lipovšek.

“Je pravi mož na pravem mestu,” je na novinarski konferenci imenovanje komentiral Lipovšek. “Veselimo se imenovanja našega spoštovanega in dragega patra Alojzija, ki smo ga posebej srečevali v teh časih težke preizkušnje za mariborsko nadškofijo in metropolijo, ko je med nami z njemu lastno predanostjo, strokovnostjo in zvestobo opravljal službo ekonoma s posebnimi pooblastili,” je dejal.

Skupaj z upokojenim mariborskim pomožnim škofom Jožefom Smejem je Cviklu danes podelil blagoslov, na novinarski konferenci pa so tudi prebrali čestitke kardinala Franca Rodeta, novomeškega škofa in predsednika Slovenske škofovske konference (SŠK) Andreja Glavana ter prejšnjega mariborskega nadškofa Marjana Turnška.

Ker Cvikl še ni škof, bo moral biti pred prevzemom nadškofije najprej posvečen v škofa. To se bo zgodilo v nedeljo, 26. aprila ob 15. uri v mariborski stolnici.

STA


Najbolj brano