Novakova gleda navzgor, Hojs želi jasna stališča

Na Vrhniki se je z uvodnimi nagovori in kulturnim programom začel letošnji volilni kongres NSi. Dosedanja predsednica Ljudmila Novak in podpredsednik Aleš Hojs sta se pred začetkom kongresa strinjala, da današnjega odločanja o vodstvu stranke ne vidita kot bitke, pač pa kot soočenje različnih pogledov.

Ljudmila  Novak je pred začetkom kongresa rekla,  da bo  bodo danes spregovorili zlasti o lepih trenutkih, ki so jih preživeli skupaj
Ljudmila Novak je pred začetkom kongresa rekla, da bo bodo danes spregovorili zlasti o lepih trenutkih, ki so jih preživeli skupaj  

VRHNIKA > Delegati NSi so napolnili športno dvorano pri Osnovni šoli Antona Martina Slomška na Vrhniki, kjer se je z uvodnimi nagovori začel kongres stranke, ki letos poteka pod geslom Priložnosti za rast. Po podatkih verifikacijske komisije se ga udeležuje 411 od 540 možnih delegatov.

Novakova: Pogled moramo sumeriti navzgor

Kot je pred začetkom kongresa za medije povedala Ljudmila Novak, bodo danes spregovorili zlasti o lepih trenutkih, ki so jih preživeli skupaj. Ob tem se je po njenem mnenju treba tudi vprašati, zakaj so skupaj in kaj želijo državi. Sama bo, kot pravi, govorila o tem, da morajo pogled “usmeriti navzgor”. “To pomeni, da mora biti v nas več optimizma, več pripravljenosti delati za skupno dobro, manj usmerjenosti v lastni popek,” je pojasnila.

Novakova priznava, da imata z Alešom Hojsom v določenih točkah različna stališča. V demokraciji pa “pač zmaga tisti, ki dobi največ glasov, in upam, da potem skupaj vodimo naprej to stranko”.

Aktualna predsednica NSi si želi, da bi bila stranka po kongresu poenotena. Kot je izpostavila Novakova, pa ne smejo dovoliti, da “ponovno nekdo od zunaj ruši” krščansko demokracijo. “Ne smemo dovoliti, da nekdo, ki ne živi krščanskih vrednot, ki ne deluje po principu krščanske demokracije, uči nas, kaj in kako moramo delati. Nedopustno je, da nam nekdo od zunaj hoče povedati, kakšen mora biti naš voditelj. To je stvar naše odločitve,” je pristavila.

Hojs pa od kongresa pričakuje, da bosta predstavljeni obe alternativi - tista, ki jo pooseblja aktualna predsednica, in vizija, ki jo zagovarja sam. Kdo bo na koncu zmagal, bodo po njegovih besedah odločili delegati. “V vsakem primeru pa bom odšel z dvignjeno glavo,” je zatrdil.

Hojs: Glas zame je glas za jasna stališča in dejanja

Hojs je ponovno opozoril, da stranka do določenih tem nima stališč ali pa so neprepričljiva. “Glas zame bo pomenil glas za jasna stališča in tudi za dejanja,” je poudaril.

Na vprašanje, ali bo NSi s kongresa odšla poenotena ali razklana, je Hojs odvrnil, da soočenja različnih idej znotraj stranke ni nikoli razumel v smislu neenotnosti. “Tudi različna stališča posameznih članov strank ne morejo pripeljati do tega, da bi govorili o razkolu,” je pojasnil. Je pa po njegovem mnenju jasno, da se tisti, ki je poražen, potem umakne v ozadje.

Svoja pričakovanja pred današnjim kongresom so predstavili tudi nekateri drugi vidni člani NSi. Evropski poslanec Lojze Peterle je poudaril, da kandidatura dveh kandidatov “ne pomeni grožnje enotnosti, ampak demokratično priložnost, da še bolj jasno postavimo naš profil”. Zmagal bo le en kandidat, vsi pa bodo povabljeni k nadaljnjemu sodelovanju, je pojasnil in izrazil prepričanje, da bo NSi s kongresa odšla močna.

Vodja poslanske skupine Matej Tonin pričakuje dinamično razpravo, ob tem pa poudarja, da kritične razprave pomagajo stranki, da se še izboljša. Po kongresu pa pričakuje “nov zagon, novo energijo in potrditev dosedanje poti”.

Horvat: SDS niso krščanski demokrati

O odnosih z največjo opozicijsko stranko SDS je povedal, da se v NSi od nikogar ne odmikajo, niti se nikomur ne priključujejo. “Na zdrave temelje postavljamo moderne koncepte,” je pojasnil Tonin. Morebitne ustanovitve nove stranke se ne boji, ne vidi pa možnosti, da bi takšna stranka resno ogrozila NSi.

Tudi vodja kongresa in poslanec NSi Jožef Horvat si obeta konstruktivno razpravo, v imenu poslanske skupine pa je izrazil podporo dosedanji predsednici Novakovi. O očitkih, da se pod njenim vodstvom pomikajo preveč na levo, pa je povedal: “Mi nismo ne levi ne desni, mi smo krščanski demokrati.” Predse postavljajo vprašanja države, ne pa vprašanj strank, je pojasnil.

Tudi Horvat se je dotaknil odnosov z največjo opozicijsko stranko in poudaril, da “SDS niso krščanski demokrati”.”Original smo samo mi, Nova Slovenija,” je dejal.

Uvodnemu delu bo sledil sledil nagovor predsednice Novakove, nato pa predstavitev kandidatov za funkcije v NSi in volitve. Izid odločanja o prihodnjem vodstvu stranke bo predvidoma znan okoli 16.30.

STA


Najbolj brano