Novakova: Slovenci solidarni, a zaskrbljeni zaradi možnosti izkoriščanja begunske krize

Predsednica NSi Ljudmila Novak je danes opozorila na izkoriščanje begunske krize, s katero v Evropo prihajajo tudi ekonomski migranti. Po njenih besedah so Slovenci solidarni in humani, vendar se bojijo izkoriščanja krize in posledično varnostne ogroženosti Evrope. Ustrezne rešitve pričakuje tudi s strani evropskega vrha.

Predsednica NSi Ljudmila Novak Foto: STA
Predsednica NSi Ljudmila Novak Foto: STA

LJUBLJANA > Po besedah Ljudmile Novak je videti, da Slovenija situacijo v tem trenutku še obvladuje, a se lahko problematika stopnjuje in nadaljuje. Kot je poudarila, takšen način reševanja, kot je v Evropi prisoten sedaj, ne more trajati neskončno dolgo. “Vemo tudi, da se sedaj ta kriza izkorišča in prihajajo tudi ekonomski migranti, da bi morali to zaustaviti, ker menim, da Evropa pač ne more milijone in milijone novih prebivalcev kar tako sprejeti,” je dejala Novakova.

Opozorila je tudi na varnostni vidik begunske krize. “Vemo, da je v svetu veliko terorizma in da na ta način, ko kar spuščamo ljudi čez mejo neovirano, to prinaša tudi veliko varnostnih vprašanj,” je poudarila Novakova.

Po njenih besedah so državljani zaskrbljeni, kljub temu pa vsi pripravljeni pomagati ljudem, ki so dolgo na poti in so se znašli v stiski. “Slovenci smo solidarni, smo humani, želimo pomagati, vendar se seveda vsi bojimo, da bi bila ta kriza izkoriščena in bi s tem bila ogrožena tudi varnost Evrope,” je dejala Novakova.

Glede politike vlade, da je treba varovati zunanjo mejo, je dejala, da je zakonodajo treba vedno upoštevati, vendar gre v tem primeru za izredne razmere. Pričakuje, da bo tudi evropski vrh poiskal ustrezne rešitve. “Tiste države, ki potrebujejo ekonomske migrante, naj to jasno povedo in jih vzamejo, medtem ko varnostne probleme oziroma begunsko krizo, pa mislim, da je treba odločno reševati na izvoru,” je poudarila Novakova.

Glede ukrepov vlade ob begunski krizi je ocenila, da bodo, če se bo tak pritok beguncev nadaljeval in še stopnjeval, potrebne nove, odločnejše evropske svetovne rešitve.

STA


Najbolj brano