Nova šolska ministrica v parlamentu prepričljiva

Matični odbor DZ je predstavitev kandidatke za ministrico za izobraževanje Klavdije Markež z 10 glasovi za in 4 proti ocenil kot ustrezno. Markeževa je v nastopu izrazila željo po boljšem dialogu z deležniki, pri novem zakonu o visokem šolstvu pa ne daje prednosti nobenemu od pripravljenih konceptov. Za nekatere so bili odgovori premalo konkretni.

Klavdija Markež Foto: STA
Klavdija Markež Foto: STA

LJUBLJANA > V skoraj šesturni predstavitvi pred člani odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino je Klavdija Markež danes pojasnila osnovne prioritete, ki naj bi se jih držala pri vodenju ministrstva, in odgovarjala na konkretna vprašanja članov odbora.

Med prioritetami je izpostavila potrebo po dialogu z vsemi deležniki v vzgojno-izobraževalnem sistemu. Kot namreč pravi, ni oseba, ki bi odločitve sprejemala brez premisleka in dialoga.

Pri pripravi novega zakona o visokem šolstvu ne daje prednosti nobenemu od dveh konceptov, ki sta nastala v času, ko sta ministrstvo vodila Jernej Pikalo in Stanka Setnikar Cankar. Sama se zavzema za to, da se novi zakon pripravi na podlagi poprejšnje široke razprave, ki jo namerava izvesti.

Spremembe normativov in standardov namerava Markeževa uvajati le, če bo za to obstajalo soglasje socialnih partnerjev, zasebnemu šolstvu pa ne nasprotuje in ga v smislu kakovosti vidi kot podaljšano roko javnega šolstva.

Na področju športa se bo, če bo na plenarni seji DZ potrjena za ministrico, Markeževa zavzemala za njegovo vključevanje v vse ravni življenja, točenju alkohola na športnih prireditvah pa nasprotuje.

Očitke, da naj bi kot direktorica Ljudske univerze Ptuj slednjo odškodovala za vsaj 100.000 evrov, je danes znova ocenila kot neutemeljene in zlonamerne. Na vprašanje Anje Bah Žibert (SDS), zakaj medijem ne želi posredovati svoje magistrske naloge, ki naj bi jo opravila na Fakulteti za državne in evropske študije, pa je odgovorila, da so medijem nekatere odgovore glede tega že posredovali, druge pa bodo še po zaslišanju na odboru.

Za nekatere poslance so bili odgovori Markeževe sicer premalo konkretni. Tomaža Lisca (SDS) je tako zmotilo, da je šlo veliko odgovorov v smeri “bom podpirala, se bom zavzemala, si bom prizadevala ...”Miho Kordiša (ZL) pa je zmotilo, da je Markeževa na vprašanje, kaj meni o problemu prekarnega dela na univerzi, odgovorila, da s tem problemom ni seznanjena.

Markeževa je glede na čas trajanja in raznolikost vsebin današnje zaslišanje po seji odbora označila kot “test vzdržljivosti”. Glede nekaterih očitkov, da so bili odgovori premalo vsebinski, je odgovorila, da se je treba zavedati, da bo njena funkcija vodstvena, pri čemer pa bo ob sebi imela široko ekipo. “In tukaj se zanašam na njihovo proaktivno vlogo pri stvareh, pri katerih mogoče sama nisem najmočnejša,” je dejala.

Komentirala je tudi informacijo, da bo Ljudska univerza Ptuj izvedla revizijo poslovanja v času, ko jo je vodila Markeževa. Prepričana je, da bo revizija pokazala pravilnost njenega vodenja univerze.

STA


Najbolj brano