Nova oprema za vojsko, tudi plinski razpršilniki in gumijevke

Ministrstvo za obrambo (Mors) je za potrebe Slovenske vojske (SV) trem podjetjem naročilo po 200 kompletov zaščitne obleke in ščitov za vzdrževanje javnega reda in miru, čelad z vizirjem, rokavic, gumijevk, plinskih razpršilcev, gasilnih aparatov in negorljivih kap. V nakup so šli zaradi potreb, ki jih ima vojska ob begunski krizi.

Vojska gre zaradi begunske krize v nakup nove opreme, tudi 
plinskih razpršilnikov in gumijevk. Foto: STA
Vojska gre zaradi begunske krize v nakup nove opreme, tudi plinskih razpršilnikov in gumijevk. Foto: STA

LJUBLJANA > Na ministrstvu so pojasnili, da so se neposredno pogajali s tremi izbranimi podjetji. V postopek pa so šli zaradi potreb, ki jih vojska ima ob podpori policiji “pri širšem varovanju državne meje ter pri varovanju določenih objektov in območij v zvezi z begunsko problematiko”.

Za neposredno pogajanje z izbranimi dobavitelji so se odločili, kot pravijo, zaradi razlogov, ki jih ni bilo moč predvideti. Ni mogoče spoštovati niti skrajšanih rokov, ki so predpisani za odprti postopek, postopek s predhodnim ugotavljanjem sposobnosti ali postopek s pogajanji po predhodni objavi. Neposredno pogajanje v izjemnih primerih namreč omogoča zakon o javnem naročanju.

V osebno opremo vojaka gumijevke in plinski razpršilci ne sodijo, a so vojaki z dopolnjenim zakonom o obrambi dobili nova pooblastila, s katerimi lahko opozarjajo in usmerjajo osebe, jim začasno omejijo gibanje ter sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic. Vendar pa zakon (še) ne velja, saj je skupina državljanov na pobudo Radia Študent začela referendumski postopek. DZ je razpis referenduma zavrnil, vendar pa so njegovi pobudniki na ustavno sodišče že dali pritožbo na ta sklep DZ.

Ministrstvo bo za naročeno porabilo več kot 240.000 evrov, oprema bo namenjena tako vojski kot vojaški policiji. Največ bo šlo za zaščitne uniforme - zanje bodo ljubljanskemu podjetju Bene skupaj z davkom na dodano vrednost odšteli slabih 144.000 evrov. Isto podjetje bo dobavilo še za 6100 evrov gumijevk in za 4600 evrov negorljivih kap. V cene je že vštet davek. Prav to je z obrambnim ministrstvom predlani sklenilo tudi skoraj milijonski posel za dobavo 6000 čelad.

Čelade z vizirjem v vrednosti 18.300 evrov bo dobavilo podjetje Lab commerce, rokavice, plinske razpršilce, gasilne aparate in ščita pa podjetje Group 22. Za ščite bo ministrstvo odštelo skoraj 37.800 evrov, za gasilne aparate 12.400 evrov, za plinske razpršilce 1000 evrov manj, rokavice jih bodo stale skoraj sedem tisočakov.

STA


Najbolj brano