Nova migrantska pot prek Istre? To je realna možnost.

Obstaja možnost, da bi se balkanska migrantska pot preusmerila prek Albanije, Črne Gore, BiH in Hrvaške, tako da bi migranti v Slovenijo vstopali v Istri in nadaljevali pot v Italijo. O tem so se včeraj razpisali hrvaški mediji, slovenski premier Miro Cerar pa je te navedbe potrdil: “Ta možnost realno obstaja, ne more pa se napovedati, ali bo prišlo do tega toka tudi dejansko.”

Miro Cerar: “Zelo dobro smo seznanjeni z možnostjo, da se begunski tok vsaj 
delno preusmeri prek Albanije v Črno Goro in morda potem kasneje tudi 
severno od teh lokacij.” Foto: STA
Miro Cerar: “Zelo dobro smo seznanjeni z možnostjo, da se begunski tok vsaj delno preusmeri prek Albanije v Črno Goro in morda potem kasneje tudi severno od teh lokacij.” Foto: STA

LJUBLJANA > Države, ki bi jih prečkala morebitna nova balkanska begunska pot, so po besedah Mira Cerarja dobro obveščene o tej možnosti. “Tudi to je dokaz več, da je treba iskati rešitev v državah izvora, predvsem pa na zunanjih mejah EU,” je včeraj poudaril Cerar.

Slovenija računa s tem, da bi se pot lahko preusmerila

Slovenija je že dlje časa nazaj začela načrtovati rešitve za vse možne scenarije, ki se lahko pojavijo v povezavi z migrantsko krizo, o pripravljenosti Slovenije na preusmeritev migrantske proti Istri pravi Cerar. “Zelo dobro smo seznanjeni z možnostjo, da se begunski tok vsaj delno preusmeri prek Albanije v Črno Goro in morda potem kasneje tudi severno od teh lokacij. Tudi na to računamo. Tudi za te scenarije predvidevamo rešitve in odločitve,” je zagotovil.

Čeprav je po mini vrhu EU komunikacija med Slovenijo in Hrvaško o prihodih migrantov boljša, pa nič ne kaže, da bi se stvari začele spreminjati na zunanjih mejah EU, torej v Grčiji, kjer še vedno ni nadzora zunanje meje EU. Prav to je ta hip za Slovenijo skrb številka ena. “Če ta nadzor nad zunanjimi evropskimi mejami ne bo kmalu učinkovito vzpostavljen in se bo nadaljeval velik val migracij, se lahko Slovenija kmalu sooči z neobvladljivim številom migracij. Še posebej bi do tega prišlo v primeru, če bosta Nemčija in Avstrija začeli na svojih mejah zmanjševati možni prihod teh migrantov,” je opozoril Cerar in napovedal, da bo Slovenija ob takšnem razvoju dogodkov okrepila nadzor na naši schengenski meji, “če bo potrebno, tudi s tehničnimi ovirami, tudi z ograjo.” Pojasnil je: “Seveda ne bomo zapirali meje. Nadzor bomo vzpostavili tam, kjer je to nujno potrebno, da se lahko na ta način usmerjajo begunci in migranti na določene vstopne točke.”

Medtem ko je premier pred javnostjo napovedoval naslednje korake, ki bi jih lahko naredila vlada, je Avstrija na meji s Slovenijo že postavila prve metre bodeče žice. Postavili so jo v Špilju, vzhodno od sprejemnega centra, za bodečo žico pa so se odločili, ker so številni begunci poskušali prek avtoceste, ki je v bližini starega mejnega prehoda Špilje, vstopiti v Avstrijo.

Merklova svari pred spopadi na Balkanu

Cerar nima informacij o tem, da bi Avstrija in Nemčija nameravali zapreti mejo. Da Nemčija meje ne bo zaprla, je že večkrat poudarila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki pa je v povezavi z migrantsko krizo zdaj svari pred možnostjo novih vojn na Balkanu. “Ne želim stvari prikazovati preveč črno. A hitreje, kot si predstavljamo, se lahko zgodi, da prepir preraste v fizični obračun in da iz fizičnih obračunov nato nastanejo stvari, ki si jih nihče ne želi,” je po poročanju tujih agencij Merklova dejala na enem od dogodkov svoje stranke CDU.

Cerar domneva, da kanclerko skrbi. “V takem primeru lahko morda celo nek manjši, nedolžen konflikt sproži širšo reakcijo, kajti tu smo še vedno soočeni z nekimi spomini na nedavno preteklost, ki je bila zelo huda. Zato verjamem, da je tako pomembno, da skupno rešujemo to krizo v dogovarjanju in da pravzaprav vsi dojamemo, da nobena država ne more tega problema rešiti sama,” je poudaril.

Predsednik hrvaške vlade Zoran Milanović je včeraj dejal, da razume izjave kanclerke, ki je sicer po njegovi oceni s svojimi izjavami vedno zelo previdna. “Nemčija ne more zapreti meja. Hrvaška lahko to vedno stori veliko hitreje od Nemčije. Nobenih oboroženih spopadov ne bo,” je zatrdil.

JANA KREBELJ


Najbolj brano