Nova direktorica RTVS Ljerka Bizilj, Šavko prejel premalo glasov

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je danes soglašal z imenovanjem Ljerke Bizilj za direktorico televizije. Biziljeva je potrebovala najmanj 15 svetniških glasov, prav toliko pa jih je tudi dobila. Programski svet Radiotelevizije Slovenija pa tudi danes ni soglašal z imenovanjem Andreja Šavka za direktorja radia. Šavko je dobil le 12 od potrebnih 15 glasov.

O Šavku, ki je zdaj odgovorni urednik radijskih programov v koprskem regionalnem RTV centru, je programski svet odločal že 29. septembra in ni dal soglasja Foto: Ilona Dolenc
O Šavku, ki je zdaj odgovorni urednik radijskih programov v koprskem regionalnem RTV centru, je programski svet odločal že 29. septembra in ni dal soglasja Foto: Ilona Dolenc

LJUBLJANA > Generalni direktor RTVS Marko Filli je že napovedal nov razpis za direktorja Radia Slovenija.

O Šavku, ki je zdaj odgovorni urednik radijskih programov v koprskem regionalnem RTV centru, je programski svet odločal že 29. septembra in ni dal soglasja. Filli je Šavka ponudil v vnovično odločanje brez ponovitve razpisa, kar je danes zmotilo nekatere svetnike.

Proti imenovanju Ljerke Bizilj je bilo šest svetnikov. Nova direktorica bo štiriletni mandat nastopila takoj.

Biziljeva je kot vizijo svojega vodenja Televizije Slovenija (TVS) navedla kakovostne in usklajene ter profilirane programe. Po njenih besedah sedanje programske sheme nujno terjajo prenovo. Izpostavila je pomen informativnega programa, ki ga ima za glavo javnega televizijskega servisa. Zavzela se je za več lokalnih informacij v servisu.

Na razpis za direktorja TVS je prispelo šest kandidatur. Generalni direktor RTVS Filli je ocenil, da je bila Biziljeva, doslej odgovorna urednica tretjega televizijskega programa, najboljša izbira med prijavljenimi. Poudaril je njene izkušnje, znanje in vizijo razvoja TVS, ki jo je Biziljeva priložila kandidaturi. Razpis za položaj direktorja TVS se je iztekel 10. oktobra. RTVS je začel iskati novega direktorja po tistem, ko je dosedanji prvi mož televizije Janez Lombergar 18. septembra Filliju podal odstopno izjavo. Poleg Biziljeve so kandidature med šesterico oddali še trije znani televizijci: Miša Molk, Vanja Vardjan in Zoran Medved.

Poudarila je tudi pomen posodobitve kulturno-umetniškega programa, ki ga je označila za srce TVS. Biziljeva pri tem programu pogreša več avtorskega pristopa. Glede stroškov servisa je dejala, da jih bo treba prevetriti in racionalizirati.

TVS se lahko pohvali z vrhunsko tehnologijo, ki pa je ne zna v celoti izkoristiti, je ocenila Biziljeva. Po njenih besedah ima TVS tudi vrhunske strokovnjake, ki pa so premalo motivirani. Dodala je, da bi bilo treba po zakoniti poti ukiniti uravnilovko, ki jo je uvedel sedanji plačni sistem.

Programski svet RTVS danes odloča tudi o soglasju k imenovanju Andreja Šavka za direktorja radia. Na dnevnem redu seje sta tudi predlog programsko poslovnega načrta zavoda za leto 2015 in poročilo varuha pravic gledalcev in poslušalcev za obdobje maj-avgust 2014.

STA


Najbolj brano