Nova Hiša EU pod eno streho združila evropske institucije

Na slavnostnem odprtju Hiše EU v Ljubljani so govorci danes poudarili pomen, da so po pod eno streho združili pomembne evropske institucije, saj bo tako postala razdalja med institucijami in državljani še manjša. V novih prostorih sta tako predstavništvo Evropske komisije kot tudi informacijska pisarna Evropskega parlamenta.



Hišo EU so dokončali oktobra lani v neposredni bližini 
ljubljanskega Gospodarskega razstavišča. Foto: Jana Krebelj
Hišo EU so dokončali oktobra lani v neposredni bližini ljubljanskega Gospodarskega razstavišča. Foto: Jana Krebelj

LJUBLJANA > Nova Hiša Evropske unije bo omogočila lažje sodelovanje med evropskimi institucijami ter državljani in njihovimi skrbmi, je dejal predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. "Za zaustavitev populizma je treba najti dobre odgovore za državljane," je dejal. Po njegovem bodo lahko dobre odgovore nudili tudi v danes odprtih prostorih.

V luči aktualne debate o prihodnosti EU je poudaril, da je Evropa več kot le enotni trg ali evro. "Evropa so tudi sanje in naša identiteta," je dodal.

"Vsi smo Evropejci in moramo delati skupaj, morami biti enotni, za našo državo in EU. To je prihodnost in edina možnost, če želimo tekmovati z Rusijo, ZDA, Kitajsko ali Indijo," je še povedal in poudaril, da bi bilo končanje EU velika napaka.

Tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v nagovoru podobno kot Tajani poudaril, kako pomemben je skupni prostor evropskih institucij v Sloveniji in da je to trend, ki se ga poslužujejo tudi v mnogih drugih evropskih prestolnicah.

"V to hišo morajo privabiti čim več Slovencev. Mora biti prostor, kjer se razpravlja o evropskih zadevah," je dejal. Po njegovem je treba državljane učinkovito informirati o EU.

Premier Miro Cerar pa je poudaril, da bo nova hiša EU nudila tudi možnost bolj učinkovitega pretoka informacij med slovenskimi oblastmi in evropskimi institucijami. Po njegovem pa se je treba tudi zavedati, da je "EU naš skupni dom, v katerem živimo in ga soustvarjamo".

Od odprtju je evropska komisarka za promet Violeta Bulc dejala, da bodo novi prostori primerni tudi za razpravo o beli knjigi o prihodnosti EU, ki jo je pred dnevi predstavil Juncker.

Hišo EU so dokončali oktobra lani v neposredni bližini ljubljanskega Gospodarskega razstavišča. Na približno 2400 kvadratnih metrih je zdaj dovolj prostora tudi za večje dogodke, na katerih nameravajo uslužbenci informirati o EU, voditi razprave in povezovati državljane Evropske unije z evropskimi institucijami.

STA


Najbolj brano