Nov razpis, ker med kandidati ni bilo ženske?

Predsednik republike Borut Pahor si želi, da bi se vodje poslanskih skupin dobili na skupnem sestanku na temo kandidatov za slovenskega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, je danes povedal v pogovoru za Radio Slovenija. Ob tem dopušča možnost novega razpisa, saj med predlaganimi kandidati ni ženske.

Borut Pahor Foto: STA
Borut Pahor Foto: STA

LJUBLJANA > Borut Pahor je pooblastil generalno sekretarko svojega urada, da danes in jutri z vodji poslanskih skupin opravi pogovore na temo kandidatov za slovenskega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, je danes povedal v pogovoru za Radio Slovenija. V pogovorih bo po njegovih besedah povedala, kakšni sta stališči vlade in sodnega sveta, da si predloga nista povsem sorodna in da imata velik deficit, ker ne vsebujeta ženske kandidatke. Prav tako Pahor poudarja, da mora DZ izvoliti tri kandidate, od katerih potem Parlamentarna skupščina Sveta Evrope izvoli sodnika ali sodnico iz Slovenije, in da mora biti predlog kandidatov verodostojen, sicer se lahko zgodi, da PS SE zavrne kandidaturo v celoti.

Da se to ne bi zgodilo, bodo vodje poslanskih skupin povabili na skupen sestanek, na katerem bi se pogovorili o tem, ali iti s kandidaturami naprej ob možnosti, da podpore ne bo, ali bi šli raje v nov razpis. Ob tem je Pahor spomnil, da je bilo pri zadnjih odločitvah glede Evropskega sodišča devet ponovnih razpisov. “To je zahtevna kadrovska odločitev,” je dodal.

Vlada je kot najustreznejše od skupno 11 kandidatov ocenila Marka Bošnjaka, Miodraga Đorđevića in Andraža Zidarja. Predlog bi moral vsebovati tudi kandidatko.

Glede begunske krize v Evropi je Pahor med drugim ocenil, da ni dobre strategije. “Imamo le krpanje zelo kratkoročnih ukrepov, ki pa tudi niso vsi dobri,” je dejal. Ob tem pa ponovil oceno, da je za Slovenijo 700 beguncev številka, ki bi jo zmogli.

Spregovoril je še o grški dolžniški krizi in ocenil, da bi morebiten izhod Grčije iz evroskupine in EU pomenil slabo novico za vse. Razpad EU bi po njegovih besedah verjetno pomenil vojno. “Glede tega si upam reči tako odločno in jasno. Ali bi izhod Grčije iz evroobmočja in EU že pomenil začetek padanja teh domin v nasprotno smer - nihče ne more za trdno reči, da ne, kakor tudi ne more nihče reči, da bi bil tako usoden. Vsekakor pa bi bila to v osnovi slaba novica. Zato bom rekel: osebno in kot predsednik republike zelo stiskam pesti, da bi se našel kompromisen predlog,” je dejal Pahor.

Na vprašanje, ali se boji vojne, je dejal, da je 70 let miru po 2. svetovni vojni velik up, da temu ne bomo več priča. “A vojne so,” je še spomnil. Ob tem se je zavzel tudi za spravo, saj “če bo nastala v prihodnjih letih situacija, ki bo od nas terjala, da se postavimo za nacionalne interese, moramo takrat biti enotni”, je poudaril.

O notranjepolitičnih razmerah je med drugim dejal, da je Slovenija danes dovolj politično stabilna, da izvede ukrepe, ki so potrebni za trajnejšo gospodarsko rast.

Država, ki jo želi, mora imeti močno javno zdravstvo in javno šolstvo, je izpostavil in se dotaknil odpiranja mej za zdravstvene storitve. “Če slovensko javno zdravstvo ne bo zdržalo te konkurenčnosti, nam bodo zdravniki in bolniki odhajali ven,” je opozoril. In če bomo zakockali javno zdravstvo, bo na nek kaotičen način vzpostavljeno zasebno, potem pa mnogi ljudje ne bodo več deležni zdravstvene oskrbe, saj ta ne bo niti dostopna niti kvalitetna, je še ocenil.

STA


Najbolj brano