Notranji obračuni v Sovi so zdaj prišli do vrha vlade

Premier Miro Cerar od direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Zorana Klemenčiča pričakuje, da mu bo do 20. avgusta pripravil natančno pisno poročilo, v katerem bo odgovoril na navedbe in očitke v pismu, ki so ga nanj naslovili anonimni uslužbenci agencije. Zatem se bo s Klemenčičem tudi sestal.

Zoran Klemenčič bo moral predsedniku vlade Miru Cerarju 
pojasniti, kaj se dogaja v Sovi. Foto: STA
Zoran Klemenčič bo moral predsedniku vlade Miru Cerarju pojasniti, kaj se dogaja v Sovi. Foto: STA

LJUBLJANA > Anonimni “zaskrbljeni uslužbenci Sove” so namreč predsedniku vlade Miru Cerarju po elektronski pošti v nedeljo posredovali “naznanilo suma kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije s strani direktorja Sove”, ki so ga v začetku julija poslali Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK).

Premierja opozarjajo na razmere v Sovi, pri čemer pojasnjujejo, da njihov namen ni obračunavanje ali rušenje kogar koli, a da druge poti ne vidijo.

Predsednika vlade so pozvali, naj se končno poglobi v Klemenčičevo delo in na Sovi naredi red. Sova je namreč po njihovih ocenah pod vodenjem Zorana Klemenčiča izgubila vso operativno zmogljivost soočanja s trenutno najbolj resnimi varnostnimi grožnjami, saj je skoraj v celoti odvisna od obveščevalnih podatkov tujih služb.

V več javno objavljenih pismih so anonimni pisci med drugim opozorili, da Klemenčič agencijo “aktivno zlorablja za zbiranje obveščevalnih informacij, ki koristijo njegovim poslovnim interesom kot večinskemu lastniku finančne družbe GBD ter zaščiti njegove žene v sodnih postopkih, v katerih se je znašla zaradi finančnih zlorab pri lastninjenju kranjskega Merkurja”. Menijo še, da je Klemenčič popolnoma nesposoben za vodenje Sove.

Komisiji za preprečevanje korupcije so zaradi suma korupcije ovadili še enega visokega uslužbenca Sove. Sumijo ga zlorabe položaja pri pridobitvi službenega vladnega stanovanja ter pri posredovanju pridobitve službenih stanovanj za tretje osebe. Korupcije ga sumijo tudi pri nakupu stanovanja prek dražbe na prestižni lokaciji v Ljubljani z zlorabo obveščevalnih informacij.

Klemenčič je v nedavnem sporočilu za javnost zatrdil, da v Sovi ni nikakršnega alarmantnega stanja in kaosa. “Agencija izvaja vse z zakonom določene naloge in aktivnosti na podlagi usmeritev vlade,” je zagotovil.

“Pisanje anonimnih pisem 'zaskrbljenih uslužbencev' in obveščanje javnosti na podlagi anonimnih 'notranjih' informatorjev je zelo verjetno povezano z nekaterimi drugimi interesi oziroma interesi tistih, ki bi radi imeli vpliv v agenciji, pa ga nimajo ali ga nimajo več,” je še zapisal v sporočilu.

STA


Najbolj brano