Nostalgičnim čilimom vdahnili nov dizajn in se odpravili na Kickstarter

Pred kratkim je na priljubljeni spletni platformi za množično financiranje Kickstarter zaživela še ena slovenska kampanja - Kobeiagi kilims. Oblikovalka in ilustratorka Nina Mršnik iz Kopra ter arhitektka Ivana Blaž iz Ljubljane, očarani nad lepoto ročno tkanih preprog iz stoodstotne volne, čilimov, si nista zadali lahkega cilja. Z modernejšim dizajnom bosta poskusili ponovno popularizirati čilime, ki so nekoč krasili tudi marsikateri slovenski dom.

Ivana Blaž v ospredju in Nina Mršnik Foto: Lukakase
Ivana Blaž v ospredju in Nina Mršnik Foto: Lukakase

KOPER > Ivana Blaž, po rodu iz Viteza v Bosni in Hercegovini, je že od malih nog bila obkrožena s čilimi, ki so bili v celotni bivši Jugoslaviji nepogrešljivi dekorativni element. Čilimi so poleg tal krasili tudi stene, zofe in postelje, a so danes postali redkost. Razlog za njihov zaton dekleti vidita tudi v tem, da tradicionalni vzorci čilimov niso privlačni za čas, v katerem živimo. Z novimi vzorci, ki sledijo najnovejšim oblikovalskim trendom, želita odpreti novo poglavje v tej pozabljeni obrti.

Vsak čilim je unikaten in plod dolgotrajnega ročnega dela, ki zahteva veliko mero natančnosti in zbranosti. Po dolgem iskanju sta dekleti našli ekipo žensk iz kraja Visoko v BiH, ki slovijo po zelo kakovostnih čilimih. Njihove roke so tudi ustvarile čilime, ki so trenutno razstavljeni na beneškem bienalu v Arsenalu.

Za izdelavo čilima v velikosti 100 cm x 70 cm porabijo tkalke štiri dni, za največji čilim v velikosti 200 cm x 300 cm pa potrebujejo kar šest tednov. Pri izdelavi uporabljajo izključno lokalno volno.

Na Kickstarterju sta si zadali cilj zbrati 10.000 dolarjev.

Več o kampanji si lahko preberete tu.

BP


Najbolj brano