Nocoj bodo poslali ustavno pritožbo

Koalicija Za otroke gre bo nocoj po pošti oddala ustavno pritožbo zoper sklep DZ, da ne bo razpisal referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Vsebino pritožbe bodo predstavili na novinarski konferenci v petek dopoldne pred državnim zborom.

Koalicija Za otroke gre bo nocoj po pošti oddala ustavno 
pritožbo zoper sklep DZ, da ne bo razpisal referenduma o 
noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Foto: Tamino Petelinsek
Koalicija Za otroke gre bo nocoj po pošti oddala ustavno pritožbo zoper sklep DZ, da ne bo razpisal referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > V koaliciji so ustavno pritožbo v primeru zavrnitve referenduma napovedali še pred odločitvijo DZ. Poslanci so namreč natanko pred enim tednom s 53 glasovi za in 21 proti zavrnili razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ter zaustavili zbiranje podpisov voliLcev za podporo zahtevi za razpis referenduma. Kot meni večina poslancev, se referendumska pobuda nanaša na zakon, glede katerega skladno z ustavo referendum ni dopusten.

V začetku prejšnjega tedna se je sicer na pobudo koalicije, ki je za začetek postopkov za zbiranje podpisov zbrala več kot 85.000 podpisov, začelo tudi zbiranje podpisov za zahtevo za referendum na upravnih enotah. V štirih dneh do zaustavitve zbiranja podpisov so zbrali več 48.164 overovljenih podpisov, so prejšnji teden pojasnili v koaliciji.

Omenjeno odločitev DZ so označili za protiustavno in nezakonito. "Pred ustavnim sodiščem bomo dokazovali, da je prepoved referenduma o noveli zakona protiustavna tako v postopkovnem kot vsebinskem smislu," je napovedal sovoditelj koalicije Aleš Primc. Dodal je, da zakonska zveza ni bila nikoli ugotovljena kot protiustavna, kar je ravno bistvo novele, ki spreminja definicijo zakonske zveze.

Omenjena novela namreč predvideva opredelitev zakonske zveze kot življenjske skupnosti dveh oseb, pri čemer se tako pravice istospolnih parov izenačujejo s pravicami raznospolnih.

STA


Najbolj brano