“Nočemo, da postane drugi tir enaka zgodba kot Teš 6”

Vlada se drugega tira loteva skrbno in preudarno, saj noče, da bi se ponovila zgodba s Teš 6, je včeraj med odgovori na poslanska vprašanja dejal premier Miro Cerar. V praksi so stvari videti drugače, pa pravi Matej Tonin (NSi), ki je Cerarja spraševal, koliko bo sploh stala gradnja.

Premier Miro Cerar je včeraj odgovarjal na poslanska 
vprašanja. Foto: STA
Premier Miro Cerar je včeraj odgovarjal na poslanska vprašanja. Foto: STA

LJUBLJANA > “Še danes ne vemo, koliko nas bo stal drugi tir, in tu je zgodba popolnoma enaka kot pri Tešu,” je natančne odgovore o finančni konstrukciji gradnje drugega tira od predsednika vlade zahteval poslanec NSi Matej Tonin. V javnosti krožijo informacije, da naj bi bilo za projekt treba zagotoviti nekje med 600 milijonov in milijardo evrov, zato se je poslanec nadejal, da mu bo Cerar postregel z natančno številko.

Na eni strani vlada na drugi “ta ali oni strokovnjak”

Cerar je pojasnil, da je vrednost projekta ocenjena na nekaj manj kot milijardo evrov. Dejal je, da o natančnejših ocenah ne more govoriti javno, saj da bo vrednost projekta predmet pogodb, ki jih bodo sklenili z izvajalci. Finančne ocene, ki jih “ta ali oni strokovnjak” brez pravih podatkov da v javnost, so po Cerarjevem mnenju manipuliranje, medtem ko je ocena vlade o milijardni vrednosti projekta plod dela pristojnih institucij in kompetentnih revizijskih ustanov.

Cerar je pojasnil, da finančna konstrukcija gradnje drugega tira temelji na izdatnem financiranju iz evropskih programov, Slovenija pa je za projekt v obliki kapitalskega vložka v podjetje 2TDK investirala 200 milijonov evrov. Vlada namerava projekt realizirati tudi s financiranjem zalednih držav, s katerimi se še pogaja. Približno 30 odstotkov sredstev namerava zagotoviti še s kreditom Evropske investicijske banke.

Če bo državi uspelo pridobiti denar, bi se pripravljalna dela lahko začela konec letošnjega leta, sredi prihodnjega leta pa naj bi se začela gradnja, ki naj bi trajala nekaj let.

Vlada preučuje alternative

Luka Mesec (ZL) je od premierja zahteval več pojasnil o napovedih, da bodo odjemalci električne energije morali plačevati prispevek za prednostno dispečiranje elektrike iz Teša. Mesec je prepričan, da je to prispevek za pokrivanje izgube, ki jo ustvarja Teš, zato je Cerarja spraševal, ali res ni nobenih alternativ temu prispevku in ali so na vladi pregledali vse rezerve, ki jih ima energetika. Izpostavil je tudi okoljski vidik takšne subvencije umazani energiji, pridobljeni iz premoga.

Vlada preučuje alternative ukrepu, ki bi zvišal zneske na položnicah, je zagotovil Cerar. “Rešitve so mogoče znotraj energetskega sistema in HSE, kjer je še veliko prostora za povečanje učinkovitosti,” je izpostavil. Ministrstvo mora po njegovih besedah rešitve iskati v tej smeri. Od Slovenskega državnega holdinga pa premier pričakuje, da bo od Holding Slovenske elektrarne (HSE) zahteval izvedbo vseh potrebnih ukrepov za izboljšanje delovanja Teš.

“Ne zatiskamo si oči pred dejstvom, da je cena premoga, ki ga uporablja Teš, še danes precej višja od tiste, ki je ekonomsko smiselna in mogoča. Tudi si ne zatiskamo oči, da je potrebno in mogoče izvesti racionalizacijo poslovanja na ravni celotnega HSE,” je izpostavil.

JANA KREBELJ


Najbolj brano