Nič več primorski, ampak ljubljanski bik

Boljkov bronasti kip bika, ki je več kot dvajset let stal pred Mipovim obratom v Kromberku, je pripravljen na nov “dom”. Jutri ga nameravajo postavili pred upravno stavbo borzno posredniške hiše Ilirika na Bavarskem dvoru v Ljubljani.

Boljkovo bronasto skulpturo naj bi jutri dopoldne postavili 
pred upravno stavbo Ilirike na Bavarskem dvoru v Ljubljani.   Foto: Leo Caharija
Boljkovo bronasto skulpturo naj bi jutri dopoldne postavili pred upravno stavbo Ilirike na Bavarskem dvoru v Ljubljani.  Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > “V livarski delavnici so bronastega bika očistili in opravili nujno potrebna vzdrževalna dela. Več kot dvajset let je stal pred Mipovim obratom v Kromberku. Po takem obdobju si je to zaslužil. Zanj bomo skrbeli kot dobri gospodarji,” je pred za jutri napovedano postavitvijo na Bavarskem dvoru povedal predsednik uprave borzno posredniške hiše Ilirika, Igor Štemberger.

Bronasta skulptura akademskega kiparja Janeza Boljke je kupca dobila že maja. V postopku nezavezujočega zbiranja ponudb je zanjo največ ponudila Ilirika, in sicer 89.350 evrov.

V začetku septembra so bronastega bika, ki je bil pred Mipovim obratom v Kromberku postavljen septembra 1992, ob 45-letnici družbe, odpeljali z goriškega konca. Za njim je ostal le kamniti podstavek, ki so ga v Iliriki tudi plačali. V Ljubljano ga niso prenesli, ker je prvi arhitekt v mestu in ljubljanski podžupan Janez Koželj določil, da mora v prestolnico preseljeni bik stati na kovinskem podstavku.

“Vse je urejeno. Pridobili smo vsa potrebna soglasja in poskrbeli za nov podstavek. V četrtek dopoldne bo bik postavljen pred sedežem naše družbe. Na to sem seveda ponosen,“ je še povedal Štemberger, ki se je za nakup bika odločil, ker ta ponazarja borzno dejavnost. Prepričan je tudi, da bo umetniško delo pred sedežem Ilirike obogatilo zaenkrat prazen prostor na stičišču Trdinove in Slovenske ulice, kjer pa se križajo številne poti. Bavarski dvor je namreč druga najbolje obiskana točka v Ljubljani. Bik bo tam na ogled domačinom in tujcem.

Ker kip ni bil obremenjen s terjatvami, je šla kupnina zanj v celoti v stečajno maso. Stečajni upravitelj Mipa Miroslav Benedejčič je ob bikovem slovesu iz Kromberka pojasnil, da je samo kupnina od umetnine premalo za razdelitev denarja med delavce.

Za njihovo poplačilo bodo potrebni še trije milijoni evrov, saj so bili 30-odstotno že poplačani. S kakšno veselo novico o tem, kdaj bi lahko prišlo do nove razdelitve denarja, odvisne od novih prilivov, Benedejčič tudi včeraj ni postregel.

NACE NOVAK


Najbolj brano