Ni čutil dovolj podpore

Zaradi načrtno vodene diskreditacije in ker nima zaupanja celotnega državnega vrha, se je Aleksander Geržina odpovedal kandidaturi za veleposlaniško mesto v Zagrebu. Odločitev, s katero se ne strinja niti zunanji minister Karl Erjavec, je presenetljiva.

Aleksander Geržina: “Nekateri mediji in 
posamezniki so me kriminalizirali in postavili ob 
bok kazensko ovadenim ali odpuščenim 
veleposlanikom. Tega si nisem zaslužil.”
Aleksander Geržina: “Nekateri mediji in posamezniki so me kriminalizirali in postavili ob bok kazensko ovadenim ali odpuščenim veleposlanikom. Tega si nisem zaslužil.” 

LJUBLJANA > “Nekateri mediji in tudi posamezniki, med njim žal tudi z MZZ, so me kriminalizirali in postavili ob bok pravnomočno obsojenim, kazensko ovadenim ali odpuščenim nekdanjim veleposlanicam in veleposlanikom,” je v odstopni izjavi zapisal Aleksander Geržina, ki je prepričan, da ne gre za naključja. Prepričan je, da bi se diskreditacije, omejevanje pri delu, poskusi kompromitacij in namernega preprečevanja dela nadaljevali tudi, če bi zasedel mesto veleposlanika v Zagrebu. Ker meni, da Slovenija na Hrvaškem potrebuje močnega veleposlanika, ki ima zaupanje in zaslombo celotnega državnega vrha, da lahko dela v korist države, se je odločil za odstop.

Poleg zgodbe o nepravilnem poslovanju v času službovanja na Dunaju Geržina omenja tudi povezovanje njegove kandidature s politično aktivnostjo njegovega očeta v stranki Desus in z medijskimi navedbami, da predsednik republike za mesto veleposlanika v Zagrebu bolj zaupa nekemu drugemu kandidatu. Javnost je povsem prezrla, da že vrsto let uspešno dela na zunanjem ministrstvu, v poročilu nadzora veleposlaništva pa ni bilo ničesar spornega.

“Na zunanjem ministrstvu sem 24 let. Delal sem vse, kar se je dalo. Bil sem pri vseh velikih zunanjepolitičnih zgodbah te države, z njo doživljal uspehe in neuspehe, lepe in manj lepe trenutke. Mislim, da si tega, kar se tretji teden počne z menoj, nisem zaslužil,” je dejal. Mediji so se v preteklih tednih razpisali, da naj bi Geržina v letih 2012 in 2013 na službene poti odhajal z lastnim avtomobilom, čeprav sta bila v večini primerov službeni avto in voznik prosta. V letu in pol si je na ta način izplačal za 4500 evrov kilometrine. Geržina je sicer odgovoril, da je bil službeni avto pogosto v okvari, voznik pa je imel presežek delovnih ur, zato je moral poti opravljati z lastnim prevozom.

Ameriški diplomat Hoyt Yee, ki se je udeležil Strateškega foruma Bled je zanikal, da bi bile ZDA odgovorne za vohunjenje nekdanjemu slovenskemu arbitru Jerneju Sekolcu in agentki Simoni Drenik. Namestnik pomočnika ameriškega državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve je še predstavil stališče ZDA, da morata Slovenija in Hrvaška spor o meji rešiti sami.

Vlada je Geržino za veleposlanika v Zagrebu že potrdila, uspešno je prestal tudi predstavitev pred odborom DZ za zunanjo politiko ter dobil agrema Zagreba. Ukaz o njegovem imenovanju bi moral podpisati le še predsednik republike Borut Pahor, kar naj bi storil ta teden.

Zunanji minister Karl Erjavec se je včeraj že odzval na nepričakovani odstop. “Aleksander Geržina je z odstopom od kandidature za veleposlanika v Zagrebu ravnal neodgovorno, še posebej, ker je že prišlo soglasje Hrvaške.” Dejal je, da si zdaj ne predstavlja, da bi se Geržina še potegoval za katero veleposlaniško mesto. Erjavec je tudi zanikal, da Geržina ne bi imel zaupanja političnega vrha, saj naj bi bilo to zaupanje potrjeno dvakrat - tudi prejšnji teden po vladni obravnavi poročila o nadzora na veleposlaništvih.

Aleksander Geržina je 49-letni poklicni diplomat, rojen v Mariboru. Na ljubljanski univerzi je diplomiral iz zgodovine, takoj po osamosvojitvi pa je vstopil v slovensko diplomacijo. Najprej je opravljal delo v konzularnem oddelku, nato pa še v drugih oddelkih zunanjega ministrstva. Od leta 1998 do 2000 je bil namestnik vodje misije Slovenije pri EU, od leta 2009 do 2013 je bil izredni in pooblaščeni veleposlanik v Avstriji, nato pa je vodil direktorat za bilateralo in evropske zadeve.

Kot je Geržina pojasnil novinarjem, je pred odstopom od kandidature namenoma počakal na vse zelene luči za imenovanje, da bi pokazal, da na njegovi strani ni nič “spornega ali kakorkoli vprašljivega”. Delo bo nadaljeval na zunanjem ministrstvu, postopek za imenovanje veleposlanika v Zagrebu pa bo ministrstvo moralo ponovno izvesti.

Erjavec je napovedal, da bo že danes začel postopek za nov razpis, ki je kar dolgotrajen, saj so vanj vključeni razpisna komisija, minister, vlada, parlament in predsednik republike, nenazadnje pa še država sprejemnica. To naj bi trajalo najmanj dva meseca, dotedaj pa bo Slovenijo v Zagrebu predstavljal odpravnik poslov. Dosedanjemu veleposlaniku Vojku Volku se je štiriletni mandat iztekel 31. avgusta. Pri delu veleposlaništva v Zagrebu sicer ni pričakovati zastojev.

DENIS SABADIN


Najbolj brano