Nevladne in humanitarne organizacije pozivajo vlado k vzpostavitvi begunskega koridorja

Koordinacija nevladnih in humanitarnih organizacij je v sporočilu za javnost pozvala vlado, naj začasno suspendira izvajanje pravil evropske migracijske in azilne zakonodaje, vključno z Dublinsko uredbo in sporazumi o vračanju, in nemudoma vzpostavi koridor. Trenutno je namreč na Hrvaškem več kot 13.000 beguncev, ki nameravajo prečkati Slovenijo.

Koordinacija nevladnih in humanitarnih organizacij je v sporočilu za javnost pozvala vlado, naj začasno suspendira 
izvajanje pravil evropske migracijske in azilne zakonodaje, 
vključno z Dublinsko uredbo in sporazumi o vračanju, in 
nemudoma vzpostavi koridor. Foto: Vesna Humar
Koordinacija nevladnih in humanitarnih organizacij je v sporočilu za javnost pozvala vlado, naj začasno suspendira izvajanje pravil evropske migracijske in azilne zakonodaje, vključno z Dublinsko uredbo in sporazumi o vračanju, in nemudoma vzpostavi koridor. Foto: Vesna Humar

LJUBLJANA > “Zaradi teh razmer slovenska policija, če bo hotela spoštovati vsa pravila, beguncev ne bo mogla vračati na Hrvaško, saj jih Hrvaška ne bo sprejemala, kar se je izkazalo že prvo noč ob prihodu prve večje skupine ljudi,” je v današnjem sporočilu opozorila koordinacija.

Policija po mnenju nevladnih in humanitarnih organizacij tolikšnega števila ljudi ne bo mogla evidentirati in obvladovati, saj za to ni ne kapacitet ne nastanitvenih zmožnosti. Kot poudarjajo, se je nujno treba učiti iz aktualnih izkušenj Grčije, Makedonije in Srbije.

“Če bi na primer Srbija zaprla svoje meje, ko je na njeno ozemlje prišlo 9000 ljudi, bi bila danes, ob prihodu vsak dan novih ljudi, tam humanitarna katastrofa. Enako se lahko zgodi tudi na Hrvaškem, če svoje meje zapre Slovenija,” so zapisali v koordinaciji. Pri tem so opozorili, da evropski azilni oziroma migracijski sistem ni bil narejen za masovne prihode.

Iz koordinacije zato vladi predlagajo, naj najde način, da uporabo teh pravil začasno suspendira in uvede način po vzoru Srbije - begunce naj evidentira, jih začasno namesti, da si opomorejo, potem pa naj jim brez omejitve gibanja omogoči prehod naprej. Vlado so tudi pozvali, naj ne čaka na skupni evropski dogovor o tem vprašanju.

Glede na nastale razmere iz koordinacije nevladnih in humanitarnih organizacij na vlado naslavlja tudi poziv, naj zadrži predajo prosilcev za mednarodno zaščito po uredbi Evropskega parlamenta in Sveta v vse države članice, v katerih obstajajo sistemske pomanjkljivosti v zvezi z azilnimi postopki in pogoji za sprejem prosilcev.

“Ob preučitvi razmer v posameznih državah članicah EU vlado pozivamo, naj do nadaljnjega preneha zlasti s predajo prosilcev za mednarodno zaščito na Madžarsko in v Italijo. V primeru Madžarske predlagamo, da se tja ne vrača niti beguncev, ki v Sloveniji ne zaprosijo za mednarodno zaščito,” so zapisali.

“Nevračanje beguncev v Italijo in na Madžarsko naj se izvaja vse, dokler se razmere v navedenih državah ne izboljšajo do te mere, da ne bodo več predstavljale nevarnosti za prizadete osebe. V primeru poslabšanja razmer v drugih državah, zaradi prezasedenosti ali drugih razlogov, pa naj se zadrži tudi vračanje v te države,” še sporočajo iz koordinacije.

Poziv vladi je sicer podpisalo skoraj 30 nevladnih in humanitarnih organizacij.

STA


Najbolj brano