Nepridobitnim organizacijam ne bo več treba izdajati računov

Na finančnem ministrstvu so prisluhnili opozorilom, da v začetku leta uvedene davčne blagajne povzročajo nekaterim zavezancem pretirane stroške in administrativna bremena. V kratkem se tako obeta odprava obveznosti izdajanja računov za nepridobitne organizacije z manj kot 5000 evrov letnih prihodkov.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Predlog sprememb pravilnika o izvajanju davka na dodano vrednost (DDV), ki so ga pripravili na finančnem ministrstvu, predvideva izvzetje obveznosti izdajanja računov za nepridobitne organizacije, ki ustvarjajo prihodke priložnostno in izključno v svojo korist ter izpolnjujejo še nekatere pogoje.

Kot je pred nekaj dnevi v DZ pojasnila državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar Erman, so ugotovili, da je tako davčno potrjevanje računov kot tudi izdajanje računov za male zavezance administrativno breme. "Predvsem za tiste, ki opravljajo nepridobitno dejavnost, v mislih imam društva in podobne zavezance," je povedala.

Na ministrstvu so tako pripravili predlog sprememb pravilnika, s katerim predlagajo določeno opuščanje tovrstnih administrativnih obremenitev. "Seveda nadzorovano, ker ne želimo sprožiti kaosa," je dejala Vraničarjeva.

Predlog sprememb pravilnika je še do 5. maja v javni obravnavi, določa pa, da računov ne bo treba več izdajati tistim nepridobitnim organizacijam, katerih cilj ni doseganje dobička oz. morebitnega dobička ne delijo, ki jih vodijo večinoma prostovoljci, njihove cene pa niso višje od odobrenih oziroma nižje od cen konkurenčnih zavezancev.

Kot primer take dobave so na finančnem ministrstvu izpostavili prodajo koledarjev gasilskih društev ter srečk, od katerih se zbrani denar nameni za delovanje društva.

Davčno potrjevanje računov je v Sloveniji obvezno od letošnjega 2. januarja in dopušča le malo izjem, doslej pa je bilo že več poskusov sprememb zakona. Po mnenju SDS bi morali davčne blagajne celo povsem ukiniti in tudi povrniti vse stroške zavezancem, vendar je DZ v četrtek ta predlog zavrnil.

STA


Najbolj brano