Nemški Fraport postaja stoodstotni lastnik Aerodroma Ljubljana

Lastniki Aerodroma Ljubljana so na današnji skupščini, ki je bil sklicana na zahtevo večinskega lastnika Fraporta, potrdili edini predlagani sklep, da se iz lastništva izključijo manjšinski delničarji.

Lastniki Aerodroma Ljubljana so na današnji skupščini, ki je bil sklicana na zahtevo večinskega lastnika Fraporta, potrdili edini predlagani sklep, da se iz lastništva izključijo manjšinski delničarji. Foto: Stanko Gruden/Sta
Lastniki Aerodroma Ljubljana so na današnji skupščini, ki je bil sklicana na zahtevo večinskega lastnika Fraporta, potrdili edini predlagani sklep, da se iz lastništva izključijo manjšinski delničarji. Foto: Stanko Gruden/Sta

BRNIK > Ti imajo v lasti še dva odstotka delnic. Fraport bo za vsako izmed njih plačal nadomestilo v višini 61,75 evra.

Fraport je bil že pred sklicem skupščine 19. decembra lani lastnik 97,99 odstotka vseh delnic Aerodroma Ljubljana. Od konzorcija prodajalcev je lani kupil 75,55-odstotni delež družbe, ki upravlja z ljubljanskim letališčem, v prevzemni ponudbi od 24. oktobra do 20. novembra pa je nato nato pridobil še 22,44-odstotni delež.

Delnice tistih, ki niso sprejeli prevzemne ponudbe, bo Fraport prevzel v skladu z zakonodajo s prenosom delnic. Tako se bo na Fraport po skupščinskem sklepu preneslo vseh 76.357 delnic, katerih imetniki so preostali delničarji, na glavnega delničarja. Ta pa jim bo plačal nadomestilo 61,75 evra na delnico, kar je enako ceni, ponujeni s prevzemno ponudbo.

Skladno z vzpostavljeno sodno prakso namreč velja, da je, v kolikor glavni delničar predlaga iztisnitev preostalih manjšinskih delničarjev v roku treh mesecev od objave prevzemne ponudbe, pravično nadomestilo ob iztisnitvi enako prevzemni ceni.

Kot so sporočili iz društva Mali delničarji Slovenije, bodo manjšinski delničarji, ki jih je še 1285, na dom prejeli obvestilo s strani pooblaščene banke oziroma borzno posredniške hiše. Ta jih bo pozvala, naj jim posredujejo svoje podatke o transakcijskem računu, kamor bo nakazana denarna odpravnina.

Nemški Fraport bo tako postal 100-odstotni lastnik Aerodroma Ljubljana, za nakup katerega bo skupaj odštel 234,4 milijona evrov.

Fraport sicer vidi Aerodrom Ljubljana kot letališče, ki služi trgu, ki je privlačen kot turistična destinacija in ki ponuja politično ter ekonomsko stabilnost. Slednje bo služilo kot temelj za razvoj potniškega in tovornega prometa.

Razvoj, ki ga je v prevzemnem prospektu nakazal Fraport, je močno primerljiv z dosedanjo poslovno in razvojno politiko Aerodroma Ljubljana, pri čemer lahko izkušen in mednarodno pozicioniran upravljavec letališč doseže hitrejše in ekonomično bolj učinkovite premike v razvoju družbe, je ob objavi prevzemne ponudbe ocenila uprava Aerodroma Ljubljana.

STA


Najbolj brano