Nemška podjetja: V Sloveniji izboljšanje, slaba volja glede davčne zakonodaje

Gospodarsko okolje v Sloveniji se je po oceni podjetij z nemškim kapitalom izboljšalo, a jim slabo voljo povzročajo predvsem stroški dela, fleksibilnost delovnega prava, davčni sistem in davčna obremenitev, izhaja iz raziskave o gospodarskem okolju v Sloveniji, ki jo je izvedla Slovensko-nemška gospodarska zbornica.

V nemških podjetjih obdavčitev plač v Sloveniji ocenjujejo kot 
katastrofo, ki demotivira ljudi. Menijo, da so tako plače visoko 
kvalificirane delovne sile kot tudi povprečne plače preveč 
obdavčene. Kritični so tudi do tega, da je v Sloveniji 
povprečna plača v javnem sektorju višja od povprečne v 
zasebnem. Foto: Tamino Petelinsek
V nemških podjetjih obdavčitev plač v Sloveniji ocenjujejo kot katastrofo, ki demotivira ljudi. Menijo, da so tako plače visoko kvalificirane delovne sile kot tudi povprečne plače preveč obdavčene. Kritični so tudi do tega, da je v Sloveniji povprečna plača v javnem sektorju višja od povprečne v zasebnem. Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Nemška podjetja v Sloveniji gospodarske razmere v naši državi ocenjujejo pozitivno, pozitivno zrejo tudi v prihodnost. Ugotavljajo, da ima Slovenija odlične lokalne dobavitelje, dobre razmere za raziskave in razvoj ter usposobljeno delovno silo, v zadnjem letu pa da je naredila tudi skok na področju politične stabilnosti in plačilne discipline.

A po drugi strani Slovenijo slabše uvrščajo glede fleksibilnosti delovne zakonodaje, stroškov dela in davčnih obremenitev, je danes na novinarski konferenci poudarila predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen in dodala, da se je v primerjavi z drugimi državami Srednje in Vzhodne Evrope poslabšala tudi razpoložljivost visoko kvalificirane delovne sile ter ocena izobraževalnega sistema.

Generalni direktor podjetja LPKF Laser&Electronics Wolfgang Zeike je obdavčitev plač ocenil kot katastrofo, ki demotivira ljudi. Kot je dejal, so tako plače visoko kvalificirane delovne sile kot tudi povprečne plače preveč obdavčene, kritičen pa je bil tudi do tega, da je v Sloveniji povprečna plača v javnem sektorju višja od povprečne v zasebnem.

“Zato se ne gre čuditi, da ljudje zapuščajo državo in izzive iščejo drugje,” je poudaril Zeike. Z njim se je strinjal glavni direktor družbe Knauf Insulation Tomaž Lanišek, ki poudarja, da je v Sloveniji vedno manj slovenskih strokovnjakov, težko pa je pridobiti tudi tujce. “Ko tujce uspemo prepričati, da pridejo delat k nam, se nikoli ne ustavi pri bruto, ampak pri neto plači,” je pojasnil.

Lanišek je prepričan, da obstaja model, kako tak trend zaustaviti in da se ga zaveda tudi politika. Zeike je menil, da bi bilo treba uvesti socialno kapico, vladne načrte davčnega prestrukturiranja pa je ocenil kot korak v pravo smer.

Lanišek je kot eno večjih konkurenčnih prednosti izpostavil olajšave v raziskave in razvoj, s pomočjo katerih je družba Knauf Insulation v Sloveniji uspela zadržati globalni razvojni center za kameno volno. Je pa v zvezi z olajšavami poudaril nujnost stabilnosti: “Ko se denimo tik pred koncem leta pojavi reforma, ki bi te olajšave zmanjšala ali ukinila, se investitorji, ki si želijo stabilnosti, zmedejo.”

Davčna reforma, ki bo zmanjšala obdavčitev dela in omogočila zaposlovanje visoko kvalificiranih delavcev, je nujna, poudarja Rantznova. Dodaja, da je potrebna tudi sprememba izobraževalnega sistema, ki se bo moral bolj prilagoditi željam in potrebam podjetij, ki ustvarjajo dodano vrednost.

Za pritegnitev več tujega kapitala je nujno tudi ohranjanje dobrih pogojev za investicije, raziskave in razvoj ter zagotavljanje davčnih olajšav za visoko usposobljeno delovno silo.

STA


Najbolj brano