Nekdanji senat KPK: nova sodna praksa bo določila delovanje KPK v bodoče

Po odločitvi vrhovnega sodišča, da odpravi poročilo KPK, ki je obremenilo Janeza Janšo, nekdanji senat KPK sporoča, da lahko sedanji senat postopke ponovi. Pri tem pa izpostavljajo, da bo vzpostavljena sodna praksa determinirala delovanje KPK v bodoče. Poudarili so še, da sodišče ni odločalo o vsebini poročila.

Goran Klemenčič Foto: STA
Goran Klemenčič Foto: STA

LJUBLJANA > Glede na to, da je vrhovno sodišče poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) odpravilo izključno iz procesnih razlogov in s tem “začrtalo okvire novi praksi pri interpretaciji zakona o integriteti”, nekdanji senat KPK v sestavi Goran Klemenčič, Rok Praprotnik in Liljana Selinšek“ne vidi ovir, da KPK ob upoštevanju standarda, ki ga je postavilo vrhovno sodišče, postopek ponovi”. Ob tem dodajajo, da je to “seveda odločitev novega senata KPK”.

Kot poudarjajo v izjavi, prakse - ne prejšnjih senatov ne sodne - na področju nadzora nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank ni bilo. “Pri izvedbi nadzora nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih stranki in pripravi poročila smo ravnali z vso dolžno skrbnostjo in strokovnostjo. Odločitev komisije v zvezi z omenjenim poročilom je bila večkrat potrjena na upravnem sodišču v Ljubljani in v Celju, v postopku za izdajo začasne odredbe pa tudi dvakrat na vrhovnem sodišču,” poudarjajo.

Vse to po njihovem prepričanju potrjuje, da niso ravnali samovoljno, arbitrarno, pristransko ali očitno nezakonito. “Po več kot dveh letih je vrhovno sodišče zavzelo drugačno stališče in zakon o integriteti in preprečevanju korupcije prvič interpretiralo drugače od nižjih sodišč. To je bistvo instančnega sojenja in odločitev seveda spoštujemo. Vzpostavljena sodna praksa bo determinirala delovanje KPK v bodoče,” menijo člani nekdanjega senata.

Če bi taka sodna praksa obstajala že v času izdaje poročila, bi jo seveda spoštovali, zagotavljajo. “Z vidika prakse, ki je obstajala (oziroma ni obstajala) v času, ko je poročilo nastalo, pa lahko zgolj zatrdimo, da za svojim delom in vsebino poročila v celoti stojimo,” še dodajajo.

V izjavi še poudarjajo, da vrhovno sodišče “ni v ničemer, ne neposredno, ne posredno, odločalo o vsebini poročila, o očitanih kršitvah zakona o integriteti, o nepojasnjenih gotovinskih zneskih in sumljivih denarnih transakcijah. Vsako razhajanje je zavezanec dolžan celovito in razumljivo pojasniti, česar konkretni zavezanec ni storil. Ne pred KPK, ne pozneje pred javnostjo”.

Izpostavljajo, da je na spletu še vedno dostopen tudi zvočni posnetek razgovora zavezanca pred senatom komisije, “v tem delu pa so pravnomočno zaključeni tudi prekrškovni postopki in začet kazenski postopek”.

Vrhovno sodišče je odpravilo poročilo KPK o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank v delu, ki se nanaša na predsednika SDS Janeza Janšo. Ugotovilo je, da je KPK z izdajo zaključnega poročila o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank posegel v tožnikove ustavne pravice, saj Janši osnutka prej ni poslal v izjasnitev. S tem je bila kršena ustavna pravica do enakega varstva pravic.

STA


Najbolj brano