Nekdanji član uprave AUKN ovadil Tonina, Jakiča in neznanega storilca

Nekdanji član uprave agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) Marko Golob in nekdanji uslužbenec obrambnega ministrstva Ludvik Zvonar sta ovadila poslanca NSi Mateja Tonina, nekdanjega obrambnega ministra Romana Jakiča ter neznanega storilca. Ovadeni naj bi izdali državne skrivnosti oziroma opustili dolžno skrbnost v zadevi Telekom.

Marko Golob Foto: STA
Marko Golob Foto: STA

LJUBLJANA > Po mnenju Marka Goloba in Ludvika Zvonarja določila zakona o obrambi nalagajo ministru za obrambo, da ravna tako, kot je ob naročilu analize vidikov zamenjave lastništva na Telekomu ravnal minister Janko Veber.

Kakor izhaja iz sporočila za javnost, sta Golob in Zvonar poudarila, da je pred prodajo nujno izločiti ali ponovno izgraditi tisti del komunikacijske infrastrukture Telekoma Slovenije, ki je sedaj namenjen ministrstvu za obrambo. Gre za večstomilijonsko investicijo, ki jo je vlada državljanom do zdaj zamolčala, sta prepričana.

Tonin ovadbe ne bo komentiral

Mateja Tonina sta ovadila, ker naj bi kot uradna oseba v nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja tajnih podatkov v vlogi podpredsednika komisije DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb sporočil javnosti tajne podatke glede aktivnosti zaščite telekomunikacijskega sistema ministrstva za obrambo. Tonin ovadbe ne bo komentiral, so sporočili iz NSi.

Za ovadbo zoper Romana Jakiča sta se odločila, ker da je leta 2013 ob uvrstitvi Telekoma na seznam družb za prodajo opustil potrebne ukrepe za zaščito pred kompromitiranjem telekomunikacijskih povezav, obrambnih naprav, objektov in položajev tujim osebam oziroma vlade in poslance ni ustrezno seznanil s potencialnimi nevarnostmi.

Jakič pa je v odzivu, objavljenem na spletni strani ZaAB, zapisal, da “gre za obupan poizkus preusmeriti pozornost z afere, ki jo je zakuhal Veber, na vse tiste, ki smo zgolj opozorili na morebitno prekoračitev pooblastil in neprimernost vpletanja obveščevalne varnostne službe v pripravo analize privatizacije Telekoma”.

Opozoril je tudi, da je Golob politično profilirana oseba in goreč nasprotnik privatizacije. Zanimiva se mu zdi tudi časovna dimenzija ovadbe, ki jo je Golob vložil zoper Jakiča. To je storil šele 22 mesecev po tistem, ko je DZ sprejel sklep o privatizaciji 15 podjetij, med katerimi je tudi Telekom.

Jakič: Golob ne razume pooblastil in dolžnosti obveščevalnih in varnostnih služb

“Njegove trditve, da bo treba po prodaji zagotoviti nove komunikacijske sisteme pa so absurdne in iz trte izvite,” je prepričan Jakič. Po njegovem mnenju iz ovadbe tudi izhaja, da Golob ne razume pooblastil in dolžnosti obveščevalnih in varnostnih služb, sveta za nacionalno varnost, vlade, DZ ter predpisov o kritični infrastrukturi državnega pomena. Nekdanji minister bo zato razmislil o kazenski ovadbi zoper Goloba zaradi krive ovadbe.

Ovadbo zoper neznanega storilca varnostnega organa ministrstva za obrambo pa sta Golob in Zvonar pripravila, ker naj bi kot uradna oseba pri svojem delu prišel do podatkov, ko je poskušal minister za obrambo ugotoviti posledice zamenjave lastništva na Telekomu. Te podatke naj bi v nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja tajnih podatkov sporočil nepooblaščenim osebam.

STA


Najbolj brano