Nekdanja bančnika naj bi obsodili na zaporno kazen

Nekdanja vodilna v Factor banki Dušan Valenčič in Boris Pesjak sta zaradi zlorabe položaja in oškodovanja Factor banke nepravnomočno obsojena na leto in tri mesece zaporne kazni, poroča spletni portal Siol.net. Po poročanju medijev gre za posojila beograjskemu poslovnežu Dejanu Lukiću in zlorabo, povezano s poroštvi pri temu posojilu.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Dnevnik je septembra, ob začetku sojenja, poročal, da je jeseni 2012 takratni predsednik uprave banke Ciril Dragonja za teden dni pooblastil Borisa Pesjaka, ki je bil tedaj svetovalec uprave pri Factor banki, za odobravanje posojil.

V tem času naj bi Factor banka Dejanu Lukiću odobrila posojilo v višini dobrih 350.000 evrov. S tem naj bi Lukić poplačal že prej najeto posojilo pri banki. Hkrati pa naj bi se spremenili kreditni pogoji, predvsem glede zavarovanja posojila, in sicer v Lukićevo korist.

Valenčič za portal ni bil dosegljiv, Pesjak pa je pred meseci pred komisijo DZ, ki preiskuje zlorabe v bančnem sistemu, zatrdil, da Lukića ni poznal, je pa potrdil, da je so mu odobrili posojilo.

Sodišče je sicer aprila letos zavrnilo tožbo Družbe za upravljanje terjatev bank, pravne naslednice Factor banke, proti Borisu Pesjaku, Cirilu Dragonji in Dušanu Valenčiču zaradi posojila Merkurju.

STA


Najbolj brano