Nekateri so z eno nogo že v parlamentu

Za preboj v državni zbor se ne borijo samo kandidati različnih strank med seboj v enem volilnem okraju, temveč se bije podoben boj tudi znotraj strank. Zato je izjemno težko napovedati imena novih poslancev, saj o izvolitvi pogosto odloča zgolj nekaj deset glasov.

Kdo se ne bo smejal samo s plakatov, ampak tudi v poslanskih klopeh? Foto: Katja Gleščič
Kdo se ne bo smejal samo s plakatov, ampak tudi v poslanskih klopeh? Foto: Katja Gleščič

KOPER > Ker poslanski mandat pripade najuspešnejšemu kandidatu liste, ki je prejela dovolj glasov za uvrstitev v parlament, so tako kandidati iste stranke tudi zagrizeni tekmeci, saj prav med njimi poteka boj za ta poslanski sedež. Na ta rezultat vplivajo tudi kandidati tistih list, ki se ne prebijejo v parlament. Če v enem okraju kandidira več močnih, znanih osebnosti, si te med seboj “pobirajo” glasove, s tem pa favorizirajo, na primer, kandidate iz sosednjega volilnega okraja, kjer imajo šibkejšo konkurenco.

Zato so konkretne napovedi o imenih izvoljenih zelo nehvaležne, saj je poleg pregovorne nepredvidljivosti slovenskih volilcev treba upoštevati še različne parametre, med drugim konkurenco in rezultate strank v drugih volilnih enotah.

Rezultate javnomnenjske ankete, ki je merila volilno razpoloženje med Primorci, bomo objavili v jutrišnji številki.

Kdo od SMC v DZ?

A ne glede na to lahko s precejšnjo gotovostjo napovemo, kateri so glavni kandidati za preboj v palačo v Šubičevi ulici, če križamo zadnje javnomnenjske raziskave in prejšnje volitve. Če predvidevamo, da bo Stranka Mira Cerarja tudi na Primorskem osvojila med 30 in 40 odstotki glasov, to pomeni tri ali štiri mandate. Ti bodo skoraj zagotovo podeljeni v krajih, kjer leva sredina tradicionalno dosega nadpovprečne rezultate: v Istri, v mestu Nova Gorica, morda še v Postojni ali v Sežani. Predvsem koprska kandidata (Lilijana Kozlovič, Marko Ferluga) imata velike možnosti. Poleg njiju pa še: Tatjana Krapše, Franc Gorišek in Vlasta Počkaj.

SDS dobi dva ali tri primorske poslance

SDS javnomnenjske raziskave pripisujejo okrog 25 odstotkov, kar pomeni, da bo na Primorskem imela dva ali tri poslance. Zato ima njena kandidatka Eva Irgl v Ajdovščini, tradicionalnem oporišču desne opcije, praktično zagotovljeno poslansko mesto. Podobno velja tudi za Danijela Krivca na Tolminskem, saj je SDS na zadnjih treh volitvah prav v teh dveh okrajih imela najboljše rezultate. Zvone Černač, kandidat te stranke v Postojni in njen podpredsednik, bi tako najbrž ostal pred vrati državnega zbora; če pa bi SDS vseeno dobila še tretji primorski mandat, potem bi se zanj boril skupaj z Damjano Pavlica (Nova Gorica okolica) in Dušanom Grbcem (Ilirska Bistrica).

Čeprav na listi socialnih demokratov kandidirajo kar štirje nekdanji poslanci, bo prostora v najboljšem primeru za dva. Velike možnosti ima Breda Pečan, saj nima močnih protikandidatov, ob njej pa za izvolitev resno kandidirajo še Ljubica Jelušič, Meira Hot in Elvira Šušmelj. Hkrati bo Samo Bevk skoraj zagotovo izvoljen v idrijskem okraju, ki spada v gorenjsko volilno enoto.

Najteže je ugibati pri Desusu

Najtežje je napovedati primorskega poslanca Desusa, saj ta stranka po vsej Primorski dosega podobne rezultate. Več možnosti za izvolitev imajo njihovi kandidati v Istri in v treh kraško-notranjskih okrajih. Med njimi še najbolj izstopa Tomaž Gantar, ki ima v Piranu šibko konkurenco.

Precej možnosti imata tudi listi Zaab in NSi. Pri prvi imajo več možnosti za izvolitev Jerko Čehovin (Postojna) in Aljoša Jerič (Sežana), morda še kakšen njihov kandidat iz Istre, pri drugi pa izstopa Jernej Vrtovec, saj Ajdovščina slovi kot okraj, kjer ta stranka vedno doseže najboljši rezultat. A ima tokrat zahtevno konkurenco, saj ob glavnih strankah štrene meša še župan Marjan Poljšak, ki kandidira na listi Verjamem. SLS kaže, da na Primorskem ne bo izvolila poslanca, nabor možnih imen za parlament pa bi se zelo povečal, če bi se v državni zbor prebile Združena levica, Pozitivna Slovenija, Verjamem ali SNS.

Seveda pa enega poslanca že lahko napovemo s stoodstotno verjetnostjo: Roberto Battelli je edini kandidat za mesto poslanca italijanske narodne skupnosti.

DENIS SABADIN


Najbolj brano