Nekateri slovenski tovornjaki stojijo v zastojih že 23 ur

Slovenski prevozniki opozarjajo na vse večje zastoje in dolge čakalne dobe na številnih mejnih prehodih Slovenije, Hrvaške in Srbije, pa tudi na meji med Nemčijo in Avstrijo. Nekateri slovenski tovornjaki stojijo v zastojih že 23 ur, kar ogroža pravočasno dobavo blaga, voznikom pa povzroča vse več nevšečnosti, so sporočili iz GZS.

Slovenski prevozniki opozarjajo na vse večje zastoje in dolge 
čakalne dobe na številnih mejnih prehodih Slovenije, Hrvaške 
in Srbije, pa tudi na meji med Nemčijo in Avstrijo. Nekateri 
slovenski tovornjaki stojijo v zastojih že 23 ur, kar ogroža 
pravočasno dobavo blaga, voznikom pa povzroča vse več 
nevšečnosti, so sporočili iz GZS. Foto: STA
Slovenski prevozniki opozarjajo na vse večje zastoje in dolge čakalne dobe na številnih mejnih prehodih Slovenije, Hrvaške in Srbije, pa tudi na meji med Nemčijo in Avstrijo. Nekateri slovenski tovornjaki stojijo v zastojih že 23 ur, kar ogroža pravočasno dobavo blaga, voznikom pa povzroča vse več nevšečnosti, so sporočili iz GZS. Foto: STA

LJUBLJANA > V združenju za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) razumejo, da so v zaostrenih razmerah zaradi velikega navala beguncev kontrole na mejah nujne. “Vseeno pa opozarjamo, da gospodarstvu, zlasti prevoznikom, pa tudi podjetjem, ki so odvisna od 'just in time' dobav, to povzroča gospodarsko škodo,” so zapisali.

Kolikšna bo škoda, trenutno še ne morejo natančno napovedati. Da bi bile negativne posledice manjše, želijo jasnejše in pravočasne informacije o zastojih na mejah in alternativnih poteh, ki jih lahko prevozniki izberejo.

“Pristojne institucije pozivamo, da v sodelovanju s sosednjimi državami v največji možni meri prisluhnejo gospodarstvu in z vsemi razpoložljivimi ukrepi skušajo preprečiti škodo gospodarstvu. Poudarjamo, da je veliko število podjetij odvisnih od pravočasnih dobav, ki pa se v takih razmerah ne morejo realizirati,” so zapisali.

Kot možno rešitev predlagajo vzpostavitev posebnih koridorjev za tovorna vozila, ki bi se lahko tako izognila zastojem. Od policije pričakujejo tudi natančna navodila za ravnanje voznikov tovornih vozil, če bi se jim vtihotapili begunci in tako poskušali nezakonito prečkati mejo.

STA


Najbolj brano