Nekateri na sneg, drugi v bazen

Zimske počitnice ne navdušujejo samo šolarjev, pri srcu so tudi hotelirjem. Tistim ob morju in tistim više, seveda če je narava dovolj radodarna s snegom. Letos je že tako in za zdaj kaže, da so z obiskom gostov zadovoljni oboji.

V Cerknem so zadovoljni z obiskom.
V Cerknem so zadovoljni z obiskom. 

PRIMORSKA > Nekateri hoteli ob morju so si konec januarja vzeli čas za zimski dremež, od prejšnjega tedna pa jih je večina spet odprtih. Zimske šolske počitnice so pač svojevrsten vrhunec.

Dva do tri dni oddiha

V Hotelih Bernardin si manejo roke, saj imajo za petino več gostov kot ob enakem obdobju lani. Včeraj je bila strunjanska Salinera polna, hotel Histrion je bil zaseden 70-odstotno, nekaj nižja je bila zasedenost v izolskem kompleksu San Simon. Med gosti je največ domačih, poleg družin s šolarji je kar nekaj nekaj stalnih skupin. “Gostje se odločajo za krajše obdobje, ki je odvisno od vremena. Dolžina bivanja je v povprečju dva do tri dni,” pravijo v Hotelih Bernardin.

V tem obdobju je v vzponu športni segment gostov, športnikov, ki so na pripravah oziroma tekmovanjih. Tako v Grand hotelu Bernardin zdaj gostijo nogometaše in lokostrelce; v Kopru se namreč danes začenja evropsko prvenstvo v lokostrelstvu.

V portoroških hotelih Istrabenz Turizma imajo polne roke dela že vse od valentinovega. Tedaj so bili daleč najbolje zasedeni, dober obisk se je nadaljeval v prvi teden šolskih počitnic. “Zasedenost hotelov - Mirna je sicer zaprta - se giblje med 60 in 70 odstotki. Ta vikend bomo odprli še hotel Slovenija,” pravi Janez Jager iz Istrabenz Turizma. Med gosti prevladujejo družine z otroki, kar nekaj je bilo tudi Avstrijcev in Italijanov, ki jih pritegnejo zlasti wellnes centri.

Hotel Aquapark Žusterna je bil prvi teden šolskih počitnic zaseden malo več kot polovično. Prevladovale so slovenske družine z otroki, nekaj je bilo tudi italijanskih gostov. Zasedenost pa sta konec tedna izboljšali tudi dve večji skupini južnokorejskih gostov. Glavni magnet je bazen, pravijo koprski hotelirji. V prvih dneh tega tedna bo gostov malo manj, a proti koncu tedna pričakujejo večji obisk.

Matjaž Čedeiz Turistične agencije Odisej opaža, da je pri družinah v času šolskih počitnic največje zanimanje za terme, nekoliko manj se odločajo za smučarske počitnice, za tople kraje pa pri družinah skorajda ni zanimanja. Glede križarjenj pa Arsen Mihaić iz podjetja za križarjenja Adonis pravi, da so priljubljen način preživljanja zimskih počitnic: “Največ družin je izbralo zahodno Sredozemlje, nekaj pa tudi Dubaj in Oman. Zdaj so priljubljena tudi desetdnevna križarjenja po Karibih, a bolj med pari kot med družinami.” Strahu pred terorističnimi napadi med gosti niso zaznali. “Tisti, ki so že bili na kakšnem križarjenju, vedo, kako strogo skrbijo za varnost na potniških ladjah; še bolj kot na letališčih. Ladjarji pa so že sami umaknili vse postanke v potencialno nevarnih krajih, denimo severno Afriko: že pred časom so črtali Libijo, zdaj tudi Egipt. Začasno so ustavili tudi Izrael,” pravi Mihaić. PE, KG

Cerkno: s snegom tudi več gostov

“Kar dobro je, a je treba kar veliko delati,” je včeraj povedal Darjan Koder iz Hotela Cerkno. Hotelske zmogljivosti so kar dobro zasedene. Prejšnji teden so gostili kar nekaj skupin šolarjev, tudi udeležence šole v naravi, pa kar nekaj Nemcev in Hrvatov. Ta teden pa prevladujejo slovenski gostje.

Cerkljanski hotelirji so z obiskom zadovoljni, z vremenom tudi. Nazadnje je snežilo v nedeljo, naprave na smučišču delujejo. Čez vikend pričakujejo še več gostov, a kakšna sobica se bo vedno našla. Za njihove apartmaje na smučišču je zanimanje veliko, rezervacije zanje imajo do 15. marca.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano