Ne pristajajo na zniževanje plač

Policijska sindikata sta na današnji skupni seji vladi soglasno postavila zahteve, med katerimi je tudi takojšen umik predlogov dodatnih posegov v plače in druge stroške dela zaposlenih.

Policijska sindikata ne pristajata na nikakršne dodatne posege v plače Foto: STA
Policijska sindikata ne pristajata na nikakršne dodatne posege v plače Foto: STA

LJUBLJANA > Če jim vlada ne bo prisluhnila, so zoper njo napovedali takojšen začetek vseh aktivnosti sindikalnega boja, napoved stavke in druge ukrepe.

“V tistem trenutku, ko bomo ocenili, da socialni dialog ne teče oziroma ne teče v želeno smer, bomo začeli z izvajanjem določenih oblik sindikalnega boja, med drugim ni izključena niti stavka,” je po seji dejal predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič.

Po besedah predsednika Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zorana Petroviča potekajo tudi aktivnosti za proteste. A kot je pojasnil, bi bili to ločeni protesti za zaščito položaja policistov in ne gre za proteste, ki bi bili 3. decembra.

Nikakršni dodatni posegi v plače

Policijska sindikata ne pristajata na nikakršne dodatne posege v plače. Kot je razumeti njuna predsednika, pa želijo tudi sprostitev sedaj veljavnih ukrepov. Zanje je namreč nesprejemljivo podaljšanje zamrznitve napredovanj tako v plačne razrede kot nazive, pa tudi podaljšanje veljavnosti znižane plačne lestvice, je pojasni Petrovič.

Ti ukrepi so bili dogovorjeni za leto 2014, s koncem tega leta enostavno prenehajo veljati, je dodal Uroševič. A, kot je ugotavljal, jih je vladna pogajalska skupina očitno že vštela, ob njih pa bi želela še dodatne. Petrovič pa je izrazil tudi zaskrbljenost zaradi vala upokojevanj, ki je bil po njegovih navedbah sprožen na vseh organizacijskih enotah.

Sicer pa sindikata med drugim izražata nasprotovanje predlogu za ukinitev dodatka za stalnost in znižanje dodatka za delovno dobo. Kot opozarjata, sta omenjena dodatka predmet kolektivnega delovnega spora zaradi neizpolnjenega sporazuma med vlado in PSS v letu 2010, ki določa njuno povečanje in ne ukinitev ali zmanjšanje.

Takojšen umik enostranskih predlogov

Sindikata zahtevata tudi takojšen umik dodatnih enostranskih predlogov na odhodkovni strani proračuna, ki še dodatno posegajo v pridobljene pravice zaposlenih, predvsem znižanje obsega dodatnega pokojninskega zavarovanja, spremembe statusa zaposlenih v policiji, ki so bile zavrnjene že v preteklih pogajanjih, in enostranska ukinitev akcije varovanja življenja in premoženja ob hkratni nameri vlade za podaljšanje ukrepov na področju plač za leto 2014 v leto 2015.

Od vlade sindikata tudi zahtevata, naj zagotovi, da vsa ostala ministrstva in drugi proračunski porabniki izvedejo racionalizacijo in reorganizacijo v obsegu, kot sta jo do sedaj že opravila policija in ministrstvo za notranje zadeve. Vlada naj jim predstavi tudi podatke o zaposlovanju in porabi denarja v državni upravi in širšem javnem sektorju vse od leta 2007, ti podatki pa naj bodo izhodišče za nadaljnje pogovore.

Prav tako policisti zahtevajo, naj jim takoj oziroma najpozneje pri decembrski plači poplačajo vse zapadle obveznosti na podlagi sklenjenih sporazumov, dogovorov, kolektivnih pogodb in pravnomočnih sodb, vlado pa pozivajo, naj pripravi spremembe zakona o policiji na področju nadomestil za civilna oblačila in rekreacijskega dopusta.

Zahtevajo spremembe zakona

Ob tem zahtevajo spremembe omenjenega zakona tudi v delu, ki bi dal pravno podlago za urejanje kariernega in tarifnega dela v kolektivni pogodbi, vlada pa naj poskrbi, da bodo navedene spremembe v zakonu veljale in se uporabile tudi za leto 2015. Osebna veljavnost kolektivne pogodbe za policiste se mora razširiti na vse zaposlene v policiji.

Vlada mora po njihovem takoj imenovati delovno skupino za celostno ureditev statusa zaposlenih, ki bo pripravila predlog rešitve plačnega in kariernega sistema. Skupina mora z delom začeti najkasneje do konca leta, z delom pa končati najkasneje do konca septembra 2015 v obliki končnega predloga rešitev, ki mora biti soglasno usklajen s sindikati in uveljavljen najkasneje z začetkom leta 2016.

Policijska sindikata od vlade še zahtevata, naj za delo ministrstva in policije pri izvedbi rebalansa proračuna za leto 2015 zagotovi povečanje sredstev, ki bodo v letih 2015 in 2016 omogočala izvršitev podanih zahtev ter njihovo nemoteno delo in razvoj.

STA


Najbolj brano