Ne odgovarjajte Alešu!

Ste v preteklih dneh sprejeli elektronsko sporočilo, v katerem piše: “Spoštovani, Zanima me samo če velja sestanek za v ponedeljek ob 12:00? Lep pozdrav, Aleš.”? Če ste na to sporočilo tudi odgovorili, ste pošiljatelju potrdili, da je vaš elektronski naslov aktiven in dali ste mu tudi vaš IP naslov.

LJUBLJANA > Trenutne ugotovitve kažejo, da ne gre za virus oziroma poskus okužbe računalnika, prav tako ne gre za krajo gesel, so za 24ur.com sporočili iz SI-CERT.

Če v programu za elektronsko pošto, kot so Outlook, Thunderbird, Gmail, omogočite prikaz oddaljene vsebine, se vaš računalnik poveže na oddaljeni strežnik, prenese fotografijo in jo prikaže v sporočilu. Upravljalec spletnega strežnika lahko zato ugotovi, da je aktiven elektronski naslov, na katerega je poslal sporočilo in zabeleži tudi vaš IP naslov. “Se pravi, da lahko gradi bazo povezav e-naslovov in pripadajočih IP naslovov,” pravijo na SI-CERT-u.

“Kaj bo s podatki počel, je pa drugo vprašanje. Načeloma jih lahko uporabi za pošiljanje novih neželenih reklamnih sporočil, nenazadnje tudi za pripravo kakšnih bolj sofisticiranih napadov. V skrajnem primeru lahko kadar koli na spletni strežnik postavi zlonamerno kodo, ki bi poskušala okužiti naše računalnike z nekim virusom,” so še opozorili na SI-CERT.

NR


Najbolj brano