Ne dvomijo, da ne bi zbrali dovolj podpisov

Prvi dan zbiranja podpisov za razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, so v koaliciji Za otroke gre zadovoljni z velikim odzivom ljudi. Kot je ob oddaji podpisa v Kranju poudarila sovoditeljica koalicije Metka Zevnik, ne dvomijo, da ne bi zbrali dovolj podpisov. Če bo DZ zbiranje podpisov ustavil, pa bodo vložili ustavno pritožbo.

Prvi dan zbiranja podpisov za razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, so v koaliciji Za otroke gre zadovoljni z velikim odzivom ljudi. Foto: STA
Prvi dan zbiranja podpisov za razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, so v koaliciji Za otroke gre zadovoljni z velikim odzivom ljudi. Foto: STA

KRANJ > Zevnikova je izpostavila, da so se zaradi velikega odziva ljudi preimenovali v vseslovensko koalicijo, saj se je že pod samo pobudo podpisalo 80.500 ljudi. Pokazala je sveženj podpisov, ki so jih zgolj danes dopoldne na Upravni enoti v Kranju oddali podporniki referenduma. "To pomeni, da so Slovenci z nami," je izpostavila.

Aleš Primc, ki se je po oddaji podpisa v Ljubljani pridružil Zevnikovi v Kranju, je dodal, da zbiranje podpisov zelo lepo teče tudi na ostalih upravnih enotah. "Vse ljudi, ki želijo oddati podpis, vabimo, naj to storijo čim prej," je dejal.

Kmalu bi se namreč utegnilo zgoditi, da bi državni zbor preprečil nadaljnje zbiranje podpisov. "V kolikor bi DZ res izglasoval prepoved referenduma, bi bila to protiustavna odločitev. Zato mi vse državljane pozivamo in jih prosimo, naj se na to ne ozirajo in naj gredo svoj podpis podpore referendumu oddati čim prej," je izpostavil Primc.

Kot je pojasnil, bi se v primeru takšne odločitve poslancev zbiranje podpisov naslednji dan ustavilo. "V tem primeru bomo mi takoj pristopili k pripravi ustavne pritožbe, v kateri bomo dokazali, da gre za protiustavno odločitev DZ," je opozoril.

Vodji koalicije Za otroke gre sta se danes odzvala tudi na ravnanje župnikov, ki vernike pozivajo, naj oddajo svoj podpis. Kot je poudarila Zevnikova, imajo verske skupnosti tudi svojo družbeno vlogo in so po ustavi svobodne v svojem delovanju.

"Prav je, da duhovniki pozovejo svoje vernike, naj se udeležijo takega referenduma, ki krati pravico družinam in ogroža otroke," je ocenila Zevnikova in zagotovila, da v koaliciji niso pozvali duhovnikov k takemu ravnanju, temveč so se verske skupnosti, ki postavljajo družino za eno temeljnih vrednot, same odzvale.

V koaliciji Za otroke gre se po besedah Zevnikove zavzemajo za to, da je treba vse pravice in dolžnosti istospolnih parov, ki izhajajo iz njihovega skupnega življenja, enako kot to velja za pare različnega spola, urediti in zapisati v ločenem zakonu, izven temeljne družinske zakonodaje.

STA


Najbolj brano