Navedbe o povečanem številu migrantov iz Slovenije v Italijo ne držijo

Slovenska policija ni obveščena o razmišljanju Italije o vzpostavitvi ponovnega začasnega nadzora na meji s Slovenijo, o čemer je poročal časnik Corriere della Sera. Na policiji so tudi zanikali pisanje časnika, da iz Slovenije v Italijo prehajajo migranti, kar naj bi bil razlog za vzpostavitev začasnega nadzora na meji.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

LJUBLJANA > Na policiji so, kot pravijo, navedbe časnika preverili tudi pri italijanski organih, ki so "prav tako zagotovili, da navedbe v časopisu ne držijo".

Predsednik republike Borut Pahor uvajanje nadzora na mejah znotraj schengenskega območja vidi kot prehoden ukrep nacionalnih vlad, ki se soočajo s problematiko beguncev. Bolj od pričakovanj je namreč odpovedala varnost na zunanjih mejah EU. Zato je sedaj ključno oblikovati skupno evropsko politiko. Kot je glede priprav Italije na ponovno uvedbo nadzora na meji ob robu posveta slovenske diplomacije danes na Brdu pri Kranju dejal Pahor, uvedba nadzora na mejah za schengen ne pomeni nič dobrega. "Ne pomeni pa, da je s schengnom dokončno konec," je poudaril Pahor.

Omenjeni italijanski časnik je namreč danes poročal, da je Italija pripravila načrt za morebitno ponovno uvedbo nadzora na meji s Slovenijo. V skladu z njim bi ob naraščajočem valu beguncev italijanski obmejni policisti preverjali dokumente vseh, ki bodo prečkali mejo, kar naj bi veljalo tudi za potnike na vlakih.

Slovenija ni dobila nobenega obvestila italijanske strani o ukrepih, ki bi šli v smer vzpostavitve nadzora na italijansko-slovenski meji, je danes na novinarski konferenci dejal državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Medijske navedbe o nadzoru so preverili tudi na operativni ravni, a so dobili zagotovila, da ne držijo, je dejal. Prav tako so dobili zagotovila kolegov na operativni ravni, da za vzpostavitev nadzora na italijansko-slovenski meji ni razlogov, ker nezakonitih prehodov meje ni, morda le kakšen posamezen primer, je še povedal.

Načrt naj bi Italijani po pisanju časnika pripravili po tistem, ko so v zadnjih tednih zabeležili veliko povečanje števila beguncev, ki v Italijo prihajajo iz Slovenije. Na teden naj bi jih iz Slovenije v državo vstopilo od 300 do 400.

STA


Najbolj brano