Naslednji teden v UKC Ljubljana za polovico manj operacij

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je zaradi zdravniške stavke operacijska dejavnost zmanjšana za 30 odstotkov. V naslednjem tednu pa predvidevajo, da bo odpadlo kar polovico operacij, so sporočili iz UKC Ljubljana.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Zaradi zaprtja desetih operacijskih dvoran so v povprečju na 70 odstotkih rednega obratovanja operacijskih dvoran: na ortopedski kliniki jih opravijo 75 odstotkov, na očesni kliniki in ORL po 67 odstotkov, na ginekološki kliniki pa 60 odstotkov.

Pri tem posebej izpostavljajo kirurško kliniko, kjer z 80 odstotki operacij še komaj zagotavljajo operativno obravnavo zakonsko predpisanih obveznih zdravstvenih obravnav. Delež pacientov, ki jih po zakonu morajo obravnavati, namreč na tej kliniki znaša 81 odstotkov, so navedli v UKC Ljubljana.

Pri tem so še pojasnili, da so ta teden anesteziologi delali tudi preko 40-urne tedenske omejitve, da so lahko varno oskrbeli vsa nujna stanja. Če bodo v naslednjem tednu upoštevali tedensko omejitev ur, pa tega ne bodo mogli več zagotoviti.

STA


Najbolj brano