Nasilneža obsodili na leto dni zapora

“Čeprav je že večkrat zagrešil kazniva dejanja, je tokrat prvič storil nasilništvo. Zato se je senat odločil za nižjo kazen od predlagane,” je sodnica Tatjana Pavlovec včeraj dejala po razglasitvi sodbe komaj 21-letnemu Izolanu. Zaradi nasilništva, poškodovanja motorja žrtve in vožnje z motorjem brez tablice na šasiji mu je senat izrekel leto dni zaporne kazni. Tožilstvo je predlagalo kar dve leti in osem mesecev.

 Izolan je svojima žrtvama grozil še z nožem. Foto: Adriana Buzleta
Izolan je svojima žrtvama grozil še z nožem. Foto: Adriana Buzleta

KOPER > Ker je skupaj z mladoletnikom iz Izole konec lanskega novembra v zaselku Urbanci nad Plavjami štiri ure pretepal in se izživljal nad dvema mladeničema, je senat koprskega okrožnega sodišča 21-letnega Roka K. obsodil na sedem mesecev zaporne kazni. Ker je razbil motor in čelado enega od mladeničev, potem ko mu je uspel zbežati, mu je senat dodal še štiri mesece zapora in ker je nekaj dni prej vozil neregistriran motor znamke gilera brez identifikacijske ploščice na šasiji, so mu prisodili še dva meseca kazni. Z mesecem dni popusta so mu nato izrekli leto zaporne kazni.

Senat pa ga je oprostil obtožbe, da je nekaj dni pred izživljanjem na Urbancih z neznanim pomagačem vlomil v hišo v Cepkih in ukradel sef z najmanj 800 evrov vredno vsebino. “Obstajajo indici, da je to res storil, za obsodbo pa to ni dovolj,” je pojasnila sodnica Tatjana Pavlovec. Senat je še odločil, da mora svoji žrtvi plačati 1800 evrov za stroške popravila motorja in da do pravnomočnosti sodbe ostaja v priporu. Obsojeni se je po razglasitvi sodbe le nasmehnil.

Poceni jo je odnesel

Nasilni Izolan jo je tako še poceni odnesel, saj je tožilstvo zanj predlagalo kar dve leti in osem mesecev zaporne kazni. V pogajanjih za priznanje pred začetkom sojenja pa naj bi mu v zameno za priznanje ponujali dobri dve leti aresta.

Nad Izolanom visi še breme lanske pogojne obsodbe iz Pirana, s katero so ga zaradi poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja obsodili na pol leta pogojne kazni s preizkusno dobo treh let. Po pričakovanjih bi moralo koprsko sodišče pogojno kazen preklicati in mu k letu dni dodati še piranskega pol leta, vendar je včeraj sodnica pojasnila, da tega ne more storiti, ker postopek preklica pogojne obsodbe poteka že v Piranu.

Kot vse kaže, bo tako Izolan v zaporu ne samo do konca letošnjega novembra, ampak do konca spomladi prihodnje leto, če mu kazni ne bodo prej znižali ali mu odobrili pogojni odpust po dveh tretjinah prestane kazni.

Prijateljski pretep

Rok K. je v priporu pristal konec lanskega novembra, ko naj bi med popivanjem v Urbancih obtožil znanca, da sta imela nekaj z njegovim dekletom. Skupaj z mladoletnikom iz Izole naj bi ju štiri ure pretepal in ju ustrahoval, svojega pajdaša naj bi polil z žganjem po golem hrbtu in jima ukazal, naj ga ližeta. Po njiju naj bi uriniral, enega poskušal daviti z okenskim tesnilom, nato pa naj bi za njim tekel z nožem in mu grozil, da ga bo ubil. Ko je zbežal, mu je razbil motor in čelado.

Na sojenju Izolan ni pokazal nikakršnega obžalovanja, ampak je opisal, da so se napili in na koncu še stepli. “Šlo je bolj za prijateljski pretep,” je rekel.Priznal je le, da je iz jeze razbil motor ene od žrtev. Glede tatvine sefa iz hiše v Cepkih pa je zatrdil, da tistega jutra sploh ni bil v Cepkih.

Mladenič iz Škofij, ki jo je v pretepu bolj skupil, je povedal, da ga je prosil, naj ga spusti, pa ga ni, ampak je po telefonu poklical svoje dekle, da je poslušalo, kako ju tepe. “Oba sva se bala reagirati, ker sta nama grozila z nožem. Potem nama je rekel, da imava deset minut časa, preden naju bosta ubila,” je povedal mladoletni Škofjot. Druga žrtev, mladoletnik s Srmina, pa je nasilnost dogodka zmanjševal in zatrdil, da so se že vsi kdaj pretepali. Zatrdil je, da sam dogodka nikoli ne bi prijavil policiji.

DANIJEL CEK


Najbolj brano