Napovedanih posegov v sredstva občin za zdaj ne bo

Predstavniki združenj občin in vlade so se dogovorili, da si bodo vzeli nekaj več časa za pogovore o sredstvih za delovanje občin. Vlada za zdaj tako ne bo predlagala znižanja povprečnine, bo pa to znova aktualno ob rebalansu državnega proračuna. Do takrat bodo poskušali poiskati tudi ukrepe za znižanje stroškov občinam.

Predsednik Združenja občin Robert Smrdelj Foto: Stana Zavadlav
Predsednik Združenja občin Robert Smrdelj Foto: Stana Zavadlav

LJUBLJANA > Kot so na svoji spletni strani zapisali v Skupnosti občin Slovenije (SOS), se za zdaj tako ohranja sofinanciranje naložb v sedanji višini dveh odstotkov skupne primerne porabe občin, povprečnina pa v višini 525 evrov na prebivalca, kot za prihodnje leto predvideva veljavni zakon o izvrševanju proračuna.

So pa predvidena ponovna pogajanja ob sprejemanju rebalansa državnega proračuna. Ob tem bodo vzporedno še naprej potekali tudi intenzivni pogovori o interventnih ukrepih za zniževanje stroškov občinam. Kot so navedli v Združenju občin Slovenije (ZOS), naj bi bili novi ukrepi dogovorjeni do sredine januarja, ko vlada načrtuje rebalans državnega proračuna za leto 2015.

S predlogom novele zakona o izvrševanju proračuna, ki jo je občinam prejšnji teden posredovalo finančno ministrstvo, bi povprečnino znižali na 494 evrov, denar za sofinanciranje naložb pa ukinili. Občinam, katerih prihodki presegajo primerno porabo, bi v prihodnjem letu prihodki od dohodnine pripadali samo do višine primerne porabe.

V skladu z današnjim dogovorom pa bodo iz novele zakona o izvrševanju proračuna umaknjeni vsi ukrepi, ki se nanašajo na financiranje občin, je po srečanju s predstavniki ministrstva za finance, kot tudi za javno upravo je dejal predsednik ZOS Robert Smrdelj.

Zadovoljen je, da so se dogovorili, da se bodo ukrepi, ki zadevajo po eni strani stroške občin zaradi izvajanja obveznih nalog in po drugi povprečnino ter denar za naložbe, obravnavali vzporedno. Doslej je bilo namreč po njegovih besedah običajno, da se je najprej znižala povprečnina, nižanja stroškov, ki naj bi sledilo, pa je bilo izjemno malo. Kot je dodal, pa je imel danes dober občutek, da obstaja resna namera za iskanje rešitev.

V občinah so v teh dneh že posvarili, kakšne posledice bi imelo napovedano krnjenje njihovih sredstev. Po besedah generalne sekretarke SOS Jasmine Vidmar so danes vladni strani pojasnili, da bi znižanje sredstev v veliki meri povzročilo kolaps sistemov v občinah.

V zadnjih dneh sta bili v ospredju občini Maribor in Bohinj. Kot pravi Smrdelj, je zdaj čas, ko se v občinah oblikujejo proračuni in se kažejo ti problemi. Pri tem je pojasnil, da odhodki občin za obvezne naloge tudi v prihodnjem letu ostajajo približno na ravni letošnjega, povprečnina za prihodnje leto pa je glede na letos že po veljavnem zakonu o izvrševanju proračuna nižja za 11 evrov.

STA


Najbolj brano