Napoved stavke policistov za sredo ostaja

V sindikatih policistov tudi po popoldanskem srečanju z vladno stranjo niso preklicali za sredo napovedane stavke, so potrdili v policijskem sindikatu. Stavka se bo začela ob 7. uri, na njen začetek pa bodo zjutraj opozorili pred stavbo vlade. Dopoldne naj bi s potekom stavkovnih aktivnosti seznanili tudi javnost.

V sindikatih policistov tudi po popoldanskem srečanju z 
vladno stranjo niso preklicali za sredo napovedane stavke, so 
potrdili v policijskem sindikatu. Foto: Gpu
V sindikatih policistov tudi po popoldanskem srečanju z vladno stranjo niso preklicali za sredo napovedane stavke, so potrdili v policijskem sindikatu. Foto: Gpu

LJUBLJANA > Na kakšen način bodo policisti izražali svoj protest, za zdaj namreč še ni jasno. Dejstvo pa je, da so pri stavkovnih aktivnostih omejeni, saj njihove naloge v času stavke določa zakon o organiziranosti in delu v policiji.

V Policijskem sindikatu Slovenije in Sindikatu policistov Slovenije so zaenkrat razkrili le, da se bo stavka začela izvajati z "najmilejšimi stavkovnimi ukrepi, medtem ko se bo širok nabor ostrejših stavkovnih ukrepov izvajal glede na potek in resnost pogajanj z našim delodajalcem, vlado".

Policijska sindikata zahtevata uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih. Med zahtevami je tako tudi povečanje plač policistov za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako si policisti prizadevajo tudi za poseben dodatek zaradi omejitve članstva v političnih strankah in dodatek zaradi specifične dolžnosti, ki jih imajo policisti ob vsakem času.

Prvi dve srečanji z vladno stranjo, ki so jih imeli ta teden, zaenkrat nista pripeljali do za obe strani sprejemljive rešitve. Pogajanja pa bodo nadaljevali v sredo, po seji vlade.

Kot so po današnjem srečanju sporočili z ministrstva za notranje zadeve, so predstavniki sindikatov danes odgovorili na nekaj vprašanj, ki jih je imela vladna pogajalska skupina glede posameznih stavkovnih zahtev.

Po njihovih navedbah so se nekatere možne smeri reševanja v grobem nakazale. Tako bo na seji vlade pred tednom dni imenovana pogajalska skupina predstavila izhodišča za nadaljevanje pogajanj, zatem pa se bodo ta nadaljevala.

STA


Najbolj brano