Napolitano v ponedeljek na obisku v Sloveniji

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano bo na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja v ponedeljek obiskal Slovenijo. Gre za povratni obisk, za katerega sta se predsednika dogovorila na državniškem obisku predsednika Pahorja maja v Rimu, so sporočili iz urada predsednika republike.

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano (desno) bo na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja v ponedeljek obiskal Slovenijo Foto: STA
Italijanski predsednik Giorgio Napolitano (desno) bo na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja v ponedeljek obiskal Slovenijo Foto: STA

LJUBLJANA > Predsednik Borut Pahor bo italijanskega kolega pričakal v Novi Gorici, na Trgu Evrope. Z obiskom tega trga, ki ima simbolni pomen, saj je bila pred desetimi leti prav tam osrednja slovesnost ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo, bosta predsednika obeležila prvo okroglo obletnico slovenskega članstva v tej povezavi.

Predsednika bosta pozdravila navzoče in prisluhnila orkestru Slovenske vojske ter se srečala s predstavniki slovenske narodnostne manjšine v Italiji in italijanske skupnosti v Sloveniji.

V okviru obeleževanj 100. obletnice začetka prve svetovne vojne bosta predsednika obiskala tudi Sveto goro, kjer bosta položila venec ob spomeniku padlim slovenskim vojakom. V spomin na tokratni obisk in njuno srečanje bosta na Sveti gori odkrila “klop miru”, ki naj obiskovalcem ponudi mesto za razmislek v spomin in opomin, da se vojne grozote ne bi nikoli več ponovile.

STA


Najbolj brano