Napolitano in Pahor bosta obiskala Sveto Goro

Predsedniki petih držav, Italije, Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Albanije, bodo prihodnjo nedeljo pred spomenikom v Sredipolju skupaj počastili spomin na padle v prvi svetovni vojni. Slavni dirigent Riccardo Muti bo žrtvam poklonil veličasten koncert Verdijevega Rekviema. Dan kasneje pa bo italijanski predsednik Giorgio Napolitano na slovensko povabilo prišel tudi na našo stran meje.

Predsednika Slovenije in Italije, Borut Pahor in Giorgio Napolitano, bosta skupaj obiskala tudi Sveto Goro Foto: Leo Caharija
Predsednika Slovenije in Italije, Borut Pahor in Giorgio Napolitano, bosta skupaj obiskala tudi Sveto Goro Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA >Predsednik Borut Pahor bo italijanskega predsednika Giorgia Napolitana v ponedeljek, 7. julija, predvidoma pričakal na Trgu Evropa, ki povezuje Gorico in Novo Gorico, in s tem bosta obeležila desetletnico slovenskega vstopa v Evropsko unijo. Tako so nam potrdili v uradu predsednika Pahorja. Nato pa bosta predsednika obiskala še Sveto goro. Tam se na kratek, a zelo pomemben obisk že pripravljajo. “Peljali ju bomo v naš Marijanski muzej, kjer so tudi slike naše cerkve med 1. svetovno vojno,” pravi tamkajšnji gvardijan Jože Lebreht, bolj znan kot pater Pepi. Predvideno je, da bosta gosta zunaj izmenjala nekaj besed, zato bodo zanju pripravili klopco. Odkrila pa bosta tudi spominsko ploščo v spomin na žrtve 1. svetovne vojne, ki jo bodo postavili na ograjo pred baziliko, v smeri Sabotina.

Obisk Napolitana na Goriškem bo nadaljevanje osrednjega dogodka počastitve žrtev prve svetovne vojne v Italiji. Napolitano je tako pred kostnico v Sredipolju povabil predsednike sosednjih držav, ki jih je pred 100 leti zaznamovala 1. svetovna vojna. Osrednji dogodek bo koncert Riccarda Mutija v nedeljo, 6. julija, ob 21. uri. Italijanska stran želi, da bi dogodek izzvenel kot poziv miru in kot opomin, da se takšne tragedije ne bi nikoli več ponovile. Za 2700 poslušalcev bodo na voljo plačljiva sedišča. Poleg tega bodo na voljo še brezplačna stojišča za 4500 obiskovalcev, vendar pa je tudi brezplačne karte treba rezervirati.

Kdor bo dogodek v Sredipolju zamudil, pa lahko Riccarda Mutija in Rekviem ujame dan kasneje, v ponedeljek, 7. julija, na Kongresnem trgu v Ljubljani.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano