Napetost do večera

Nihče danes, ko so se ob 9. uri začeli pogajati sindikat Fides in vladna stran, ni pričakoval, da bo to trajala do večera. Ali sledi zaostritev zdravniške stavke ali nadaljevanje v obliki 40-urnega delovnega tedna? Odločitev je prišla zvečer: stavke jutri še ne bodo zaostrili.

Konrad Kuštrin Foto: STA
Konrad Kuštrin Foto: STA

LJUBLJANA > Čeprav sta se danes obe pogajalski strani dogovorili, da ob trikratni vmesni prekinitvi izjav za novinarje ne bo, je bilo jasno, da so tik pod vreliščem. Vmes so se nameravali že raziti, a bi stavko spet še huje občutili bolniki. Fides je na to stavil tudi, ko je vladi pod večer postavil ultimat. Takrat nam je njen predsednik Konrad Kuštrin povedal: “Pogajanja smo prekinili za nedoločen čas. Do 19.30 ima vlada čas, da se opredeli do neke naše zahteve, ki je ne bom navajal. Če torej pristane nanjo, zaostritve stavke ne bo, če pa odgovori negativno, sledi v torek zaostritev z vsemi posledicami!”

Zahtevali izstop iz plačnega sistema

Tik pred postavljenim rokom je zvečer zdravstveno ministrstvo v obvestilu za javnost navedlo, da je na današnjih pogajanjih o stavkovnih zahtevah, “ki se nanašajo tudi na vprašanja plač zdravnikov znotraj plačnega sistema javnega sektorja, Fides postavil ugotovitev, da njihovih zahtev znotraj enotnega plačnega sistema očitno ne bo mogoče realizirati. Zato so zahtevali, da vlada pristane na izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema. Na zagotovitev vlade, da bo predlagala spremembo zakona, s katero bi zdravniki izstopili iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja, Fides veže preklic zaostritve stavke. Stavko so pripravljeni zamrzniti za dva meseca, če prejmejo sklep vlade o realizaciji svojega predloga.”

Zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc je s tem takoj seznanila premiera Mira Cerarja in ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja. “Vlada takšne odločitve ne more sprejeti v dveh urah,” so zapisali.

Zaostritev da ali ne?

Po vladnem sporočilu se je sestal glavni stavkovni odbor Fidesa in pozno zvečer sporočil: “Zdravniki in zobozdravniki stavkamo za boljši zdravstveni sistem. Za več časa, ki bi ga zdravnik imel z bolnikom, in za pošteno plačilo. Doslej smo se pogajali argumentirano in konstruktivno. Razumemo, da je pred vlado težka dilema, ki je ne more razrešiti v dveh urah. Tega prejšnje vlade v vseh teh letih niti poskušale niso. V dobro pogajalskega procesa in predvsem v dobro bolnikov jutri stavke še ne bomo zaostrili.”

Posebej za Primorske novice je Kuštrin še povedal, da ostaja stavka v “nespremenjeni obliki 40-urnega delovnika, pogajanja pa se lahko nadaljujejo že danes ali te dni. Že v tem načinu je za mnoge stavka že neke vrste zaostritev, zato so ponekod prisiljeni delati več kot 40 ur. Če in ko bo vlada poslala predlog o izvzemu zdravnikov iz plačnega sistema javnega sektorja, pa se lahko pogovarjamo tudi o zamrznitvi stavke.”

JASNA ARKO


Najbolj brano