Obsevali napačno bolnico

V komunikaciji med mariborskim kliničnim centrom in Onkološkim inštitutom je prišlo do šuma v komunikaciji. Zamenjali so bolnici z istim imenom in letnico rojstva in lani decembra obsevali tisto, ki ni imela raka, poroča Večer. Bolnica, ki bi pa morala biti obsevana, je umrla 13. junija letos.

V komunikaciji med mariborskim kliničnim centrom in Onkološkim inštitutom je prišlo do šuma v komunikaciji. Foto: STA
V komunikaciji med mariborskim kliničnim centrom in Onkološkim inštitutom je prišlo do šuma v komunikaciji. Foto: STA

MARIBOR > 84-letnica iz okolice Maribora je bila decembra operirana zaradi žolčnih kamnov in dobro okrevala, poleti pa jo je presenetilo vabilo na obsevanje iz Onkološkega inštituta. Osebna zdravnica, ki o raku ni nič vedela, a je po besedah sina najbrž nekam poklicala, ji je izdala napotnico za obsevanje, kamor je prvič odšla 21. junija, kjer so jo obsevali, piše Večer.

Nekaj tednov kasneje je njena osebna zdravnica sinu povedala, da je materino stanje kritično in da ne bo več dolgo živela ter ga napotila na oddelek, kjer je bila operirana, a tam kirurg, ki naj bi mamo operiral, sploh ni delal. Na tej točki naj bi po pisanju časnika posumili, da gre za napako in ugotovili, da so jo zamenjali s pacientko, ki je bila operirana na revmatološkem oddelku UKC Maribor in je imela raka v zadnjem stadiju in je umrla že 13. junija.

V Onkološkem inštitutu so dejali, da so takoj sprožili postopke za razjasnitev primera, pa tudi "dodatne varnostne ukrepe", v UKC Maribor so pisno opomnili vse oddelke, naj ob napotitvah in naročanju vedno pošljejo tudi pisno medicinsko dokumentacijo.

Družina obsevane bolnice je zadevo prijavila policiji.

Spletno uredništvo


Najbolj brano