Namesto vijolične vinjete rdeča z oranžnim pridihom

Čez dober mesec bodo v prodaji vinjete za leto 2015, ki bodo veljale od letošnjega 1. decembra do konca januarja 2016. Sedanje vijolične vinjete bodo nasledile rdeče z oranžnim pridihom.

Vinjeta, ki bo v prodaji od 1. decembra, bo rdeče-oranžna
Vinjeta, ki bo v prodaji od 1. decembra, bo rdeče-oranžna 

LJUBLJANA > Na vetrobranskih steklih avtomobilov in kombijev bodo v prihodnjem letu rdeče vinjete. Izbor barve vinjet za leto 2015 je določen po vnaprej določenem sistemu, na podlagi barvnega kroga, s katerim, kot navajajo v Darsu, zaokrožujejo osembarvni ciklus. Barva vinjet za prihodnje leto je intenzivna in sijoča, kot vse barve doslej, se pa jasno razlikuje od barv v preteklih letih, tudi od barve avstrijske vinjete.

Cene vinjet za leto 2015 ostajajo enake: za avtomobile 110 evrov za letno vinjeto, za mesečno 30 in za tedensko 15 evrov. Letna vinjeta za višja vozila stane 220 evrov.

Od 1. decembra lani je v prodaji devet različnih vrst vinjet, tudi vinjeta 2B za vozila, ki nad simetralo prednje osi presegajo višino 1,3 metra. Do konca letošnjega septembra so prodali 4,983.531 vinjet, kar je nekoliko več kot v vsem letu 2010, največ, 5,672.874, pa so jih prodali v letu 2013. Cene ostajajo enake: za avte 110 evrov za letno vinjeto, za mesečno 30 in za tedensko 15 evrov. Letna vinjeta za višja vozila stane 220 evrov.

Dars ponovno opozarja, naj ljudje kupujejo vinjete le na uradnih prodajnih mestih in naj shranijo spodnji del vinjete ter račun. Letos so cestninski nadzorniki in predvsem policisti na mejnih prehodih odkrili veliko ponarejenih vinjet. Opozarjajo tudi, da pri lepljenju vinjete ni dovoljeno uporabljati drugih lepil, posebnih folij, lepilnih trakov ... Vinjeta je veljavna le, če je pravilno nameščena in je jasno vidna od zunaj. Nalepka ne sme biti nameščena na mesto, kjer je vetrobransko steklo zatemnjeno, ali pa na stransko okno vozila. Če se vinjeta poškoduje ali uporabnik nehote namesti napačno vinjeto, je to mogoče reklamirati v 30 dneh od nakupa SK


Najbolj brano