Namesto odpovedi je dobila vedejevstvo

Svet Onkološkega inštituta Ljubljana (OI) se je včeraj na hitro sklicani seji seznanil z vladnim soglasjem k razrešitvi dosedanjega generalnega direktorja Janeza Remškarja.

 Zlata Štiblar Kisić Foto: Wikipedia
Zlata Štiblar Kisić Foto: Wikipedia

LJUBLJANA > Za v.d. direktorice so izbrali dosedanjo Remškarjevo svetovalko Zlato Štiblar Kisić in ustavili tudi postopek za njeno odpoved delovnega razmerja. Razpis za generalnega direktorja OI nameravajo objaviti decembra. Svet OI je včeraj obravnaval postopek suspenza in izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi pomočnici generalnega direktorja za pravne zadeve Zlati Štiblar Kisić, ki ga je zoper njo sprožil Remškar, ker naj bi si Štiblar Kisićeva nezakonito izplačevala nadure.

Remškar, ta z javnostjo komunicira predvsem pisno, je medijem sporočil, da po uredbi o plačah direktorjev tudi njihovi svetovalci v javni upravi niso upravičeni do izplačila nadur. Vidno prizadet zaradi razrešitve pa je včeraj po seji sveta zavoda OI izjavil, da je formalno še vedno direktor, saj še ni prejel vladnega sklepa o razrešitvi. Razrešitev pripisuje medijskim pritiskom in notranjim interesom, pod takšnimi pritiski pa da je bila tudi vlada ob presoji o njegovi razrešitvi. Prepričan je, da svet OI ni pristojen presojati o suspenzu Štibar Kisićeve, temveč le sodišče.

Kot je včeraj ugotovil svet zavoda OI, pa je za izplačilo nadur Štibar Kisićevi odgovoren prav Remškar. Svet OI poudarja, da ji je Remškar odredil nadurno delo in je tudi podpisal opravljene nadure za izplačilo. Remškar je zatem postopek zoper Štiblar Kisićevo sprožil, ko je bil že v postopku razrešitve.

Minule dni je bilo še slišati, da naj bi odpoved Štiblar Kisićevi botrovala tudi njena zavrnitev Remškarjevega naročila, naj spiše odpoved delovnega razmerja kirurgu dr. Eriku Breclju. Štiblar Kisićeva je po včerajšnji seji sveta OI poudarila, da se na razpis za generalnega direktorja OI ne bo prijavila.

Dr. Erik Brecelj, ki je tudi član sveta zavoda OI in smo ga prosili za komentar dogodkov, nam je včeraj povedal: “To, ali in kako daleč je postopek zoper odpoved delovnega razmerja meni, ne vem in se v to ne nameravam vtikati. Ker je vlada Remškarja razrešila, smo bili prisiljeni takoj imenovati v.d. generalnega direktorja, da ne bi nastala pravna vrzel. Remškar je pred leti že moral oditi z mesta direktorja jeseniške bolnišnice, sicer bi ga fizično odstranili od tam. Tudi z mesta generalnega direktorja OI je moral oditi, sicer bi ga od tod prav tako fizično odstranili.”JASNA ARKO


Najbolj brano