Največji knjižni hit v januarju: vezana knjiga računov

Z 31. januarjem uporaba paragonskih blokov za pisanje računov na roko ni več dovoljena. Nadomestili so jih svežnji z novimi obrazci za račune - vezane knjige računov, ki pa jih mnogi podjetniki še niso uspeli kupiti, saj jih v knjigarnah in papirnicah enostavno ni moč dobiti. Na finančni upravi se zavedajo, da je bilo natisnjenih premalo teh svežnjev, zato tistim, ki jih še nimajo, ne nameravajo še dodatno zagreniti življenja.

Alenka Karas pravi, da je bila vezana knjiga računov v januarju najbolj iskan artikel v koprski DZS. Foto: Petra Vidrih
Alenka Karas pravi, da je bila vezana knjiga računov v januarju najbolj iskan artikel v koprski DZS. Foto: Petra Vidrih

KOPER, SLOVENIJA > Od 31. januarja je za vsa podjetja in podjetnike, ki prodajajo blago ali storitve in izdajajo ročno izpisane račune brez uporabe računalniškega programa oziroma elektronske naprave, obvezna uporaba vezane knjige računov. Ta je nadomestila dosedanje paragonske bloke. Država je namreč želela odločneje stopiti v boj zoper sivo ekonomijo: vezane knjige računov vsebujejo predhodno natisnjene, oštevilčene in pri ustreznem organu evidentirane račune, kar zagotavlja večjo sledljivost pri ročno izpisanih gotovinskih računih.

Natisnili bistveno premalo izvodov

“Če se je prej še dalo malo poslepariti in kakšen račun tudi 'zamolčati', to poslej ne bo več mogoče,” se novih pravil igre zaveda samostojni podjetnik iz Izole. Sam je imel še srečo, da mu je računovodkinja uspela pravočasno nabaviti zahtevani sveženj z novimi obrazci za račune, in da ga je uspel do 31. januarja, kot veleva novi zakon, tudi potrditi na pristojnem davčnem uradu. Mnogim pa to - pa ne po svoji krivdi - ni uspelo.

Vezana knjiga računov je namreč prišla v papirnice in knjigarne po Sloveniji šele nekaj dni pred uveljavitvijo novega člena zakona o davčnem postopku, poleg tega pa so natisnili bistveno premalo izvodov, zato so se nekateri podjetniki znašli v nerodnem položaju: uporaba paragonskih blokov ni več dovoljena, novih obrazcev za pisanje računov pa še ni na voljo. Kako naj potemtakem sploh poslujejo?

V čakalni vrsti

“Sestra, ki je podjetnica, je to knjigo v Sežani naročila že pred dvema tednoma, pa je še vedno ni dobila. Danes sem imela pot v Koper, pa me je prosila, naj povprašam še tukaj. A je tudi tu nimajo. Vpisali so me v čakalno vrsto in obljubili, da me bodo poklicali,” nam je včeraj v koprski knjigarni in papirnici DZS pojasnila svetlolasa gospa. “Kako naj dotlej podjetniki, ki so se znašli v podobnem položaju kot moja sestra, sploh izdajajo račune?” se je spraševala.

Poslovodkinja Alenka Karas na to vprašanje ni znala odgovoriti. “Kaj naj rečem? V januarju je bila knjiga vezanih računov najbolj iskan artikel v naši knjigarni. Ljudje so vedeli, da bodo konec meseca pri izdajanju računov začela veljati nova pravila in so se želeli pripraviti na to. A knjige smo dobili šele 27. januarja, pa še to le nekaj deset izvodov, ki smo jih prodali v dveh dneh. Ko so nam pošle, smo začeli jemati rezervacije.” V zadnjih dneh januarja so v knjigarni dobili še nekaj pošiljk po 20 kosov, vendar pa to še zdaleč ni bilo dovolj za vse. “Tiste, ki so imeli več rezervacij, smo prosili, če lahko kak izvod odstopijo drugim, saj smo želeli, da bi čimveč ljudi pravočasno prišlo do knjige,” nam je pojasnila Karasova. Včeraj zgodaj popoldne je bilo na čakalni listi vpisanih še več kot 30 ljudi. V DZS, ki je eden od dvanajstih izbranih izdajateljev, računajo, da bodo do jutri uspeli natisniti dovolj izvodov za vse.

Finančni inšpektorji bodo pogledali skozi prste

Na Finančni upravi (Fursu) pojasnjujejo, je ponudba vezanih knjig računov prepuščena delovanju trga. “Če vezanih knjig računov ne boste mogli kupiti, bo finančna uprava to dejstvo upoštevala,” so zapisali 29. januarja v sporočilu za javnost, ko je že bilo povsem jasno, da do 31. januarja vsi ne bodo mogli kupiti omenjenih knjig. “Vse, ki so zavezani k njihovi uporabi, zato obveščamo, da bomo v morebitnih postopkih nadzora upoštevali tudi dejstvo, da na trgu ni bilo pravočasno zagotovljenega zadostnega števila vezanih knjig računov,” so še napovedali na Fursu, ki želi z novimi pravili pri izdajanju računov urediti področje gotovinskega poslovanja in doseči večjo transparentnost pri tovrstnem poslovanju.

Vezano knjigo računov mora za izdajo računov pri gotovinskem poslovanju uporabiti tudi vsak zavezanec za davek, ko izdaja računov z uporabo računalniških programov oziroma elektronskih naprav ni mogoča zaradi okvare računalniškega programa ali elektronske naprave oziroma zaradi izpada električne energije.

“Nisem si mislila, da bo zaradi teh računskih blokcev nastalo toliko težav. Če že država postavi nova pravila, naj tudi poskrbi, da jih bodo ljudje lahko izpolnjevali,” opozarja podjetnica Verena Trebec iz krojaštva Trebec v Kopru. Sama je sicer imela srečo, da se je v koprski knjigarni in papirnici DZS prejšnji teden oglasila ravno takrat, ko so dobili prvo pošiljko vezanih knjig računov.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano