Največ turistov pride iz Nemčije in Avstrije

V turističnih nastanitvenih objektih so septembra zabeležili več kot 329.000 prihodov turistov in skoraj 837.000 prenočitev. To je približno enako število prihodov oziroma pet odstotkov manj prenočitev kot septembra lani.

V prvih devetih mesecih je Slovenija zabeležila skoraj 2,77 milijona prihodov turistov, kar je dva odstotka več kot v enakem obdobju lani Foto: Leo Caharija
V prvih devetih mesecih je Slovenija zabeležila skoraj 2,77 milijona prihodov turistov, kar je dva odstotka več kot v enakem obdobju lani Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Prihodov tujih turistov je bilo več, domačih manj, manj prenočitev pa so ustvarili tako domači kot tuji gosti.

Število prihodov domačih turistov in njihovih prenočitev se je septembra na letni ravni znižalo za pet oziroma šest odstotkov. Število prihodov tujih turistov pa je bilo višje za dva odstotka, medtem ko je bilo njihovih nočitev za štiri odstotke manj, so danes sporočili s statističnega urada.

V prvih devetih mesecih je Slovenija zabeležila skoraj 2,77 milijona prihodov turistov, kar je dva odstotka več kot v enakem obdobju lani. Od tega je bilo domačih za štiri odstotke manj, tujih za pet odstotkov več. Ti so skupaj ustvarili skoraj 7,69 milijona prenočitev ali odstotek manj. Od tega je bilo domačih manj za pet odstotkov, tujih pa za odstotek več.

Tuji turisti so v Sloveniji septembra ustvarili 71 odstotkov turističnih prenočitev. Največ jih je bilo iz Nemčije in Avstrije (po 15 odstotkov), Italije (11 odstotkov), Ruske federacije in Združenega kraljestva (po pet odstotkov).

Septembra je bilo turistom v različnih turističnih nastanitvenih objektih v Sloveniji na voljo skupaj skoraj 38.000 razpoložljivih enot z več kot 105.000 ležišči. Stalna ležišča v hotelih so bila v povprečju zasedena 52-odstotno, hotelske sobe pa 61-odstotno.

Največ ali 27 odstotkov prenočitev turistov so zabeležili v zdraviliških občinah, njihovo število pa je bilo za štiri odstotke nižje kot pred letom dni. V obmorskih občinah so jih zabeležili 24 odstotkov in šest odstotkov manj kot septembra lani. V Ljubljani je prenočilo 13 odstotkov turistov ali odstotek več.

STA


Najbolj brano