Največ snega na severozahodu Slovenije

Večji del Slovenije je zajelo sneženje, največ padavin je doslej padlo predvsem v hribovitem svetu Severne Primorske in na Gorenjskem, kjer je že zapadlo do približno 25 centimetrov snega.

LJUBLJANA > Po nižinah Primorske bo vseskozi deževalo, količina padavin pa lahko doseže od 30 do 70 litrov na kvadratni meter. Danes čez dan lahko ob intenzivnejših padavinah hitro in močno porastejo manjši vodotoki na območju jugozahodne Slovenije. Pri tem lahko pride do razlivanj v manjšem obsegu. Zaradi južnega vetra in zelo nizkega zračnega tlaka je danes dopoldne visoko tudi plimovanje morja.

V Ljubljanski kotlini je zapadlo deset centimetrov snega, do večera ga bo verjetno približno četrt metra, je povedal dežurni meteorolog Brane Gregorčič.

Na Gorenjskem lahko danes zapade približno 40 centimetrov snega, v gorah tudi približno pol metra. Predvsem na Gorenjskem bodo popoldne zaradi okrepljenega severnega vetra možni tudi snežni zameti. Povečala se bo nevarnost snežnih plazov.

Drugod v notranjosti države vremenoslovci pričakujejo od 10 do 25 centimetrov južnega snega, najmanj na skrajnem jugu in vzhodu. Na Kočevskem, Dolenjskem, Mariborskem in v Prekmurju za zdaj dežuje. Po Gregorčičevih besedah bo na Kočevskem in Postojnskem dež popoldne znova prešel v sneg.

Nevarnosti poledice ni, ker pa je sneg južen, bodo morda večje obremenitve drevja. Sneženje bo ponehalo v večernih urah, v soboto naj ne bi snežilo, v nedeljo pa bodo snežne padavine v notranjosti manj intenzivne, je povedal Gregorčič.

STA


Najbolj brano