Največ novih služb bo na Primorskem

Delodajalci so pri napovedih zaposlovanja previdno optimistični. V tretjem četrtletju bo zaposlovalo 14 odstotkov podjetij, kaže raziskava Manpower. Največ priložnosti bo, kot kaže, pri primorskih delodajalcih, najboljše možnosti pa si iskalci zaposlitve lahko obetajo v trgovini in logistiki.

Najbolj optimistične napovedi o novih zaposlitvah so v 
raziskavi ManPower dajali delodajalci iz panoge trgovine. Foto: Leo Caharija
Najbolj optimistične napovedi o novih zaposlitvah so v raziskavi ManPower dajali delodajalci iz panoge trgovine. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Slovenski delodajalci za tretje četrtletje še vedno oddajajo previdne, a pozitivne napovedi zaposlovanja.

Sezonsko prilagojena neto napoved zaposlovanja (razlika med deležem delodajalcev, ki pričakujejo rast zaposlovanja, in tistimi, ki pričakujejo upad) je osem odstotkov, kar je za odstotno točko bolje kot v enakem obdobju lani, kaže raziskava podjetja ManpowerGroup.

V Luki Koper pravijo, da letos načrtujejo 40 novih zaposlitev.

Napovedi za Primorsko so izjemno dobre. Najmočnejši trg delovne sile namreč pričakujejo prav v Notranjsko-kraški, Goriški in Obalno-kraški regiji, kjer se je neto napoved zaposlovanja povzpela na 12 odstotkov. Glede na tretje četrtletje lani je to izboljšanje za pet odstotnih točk in najbolj optimistična napoved, odkar se v Sloveniji opravlja ta raziskava. Močne so tudi napovedi delodajalcev iz osrednje Slovenije, saj le za odstotno točko zaostajajo za Primorsko.

Med 621 delodajalci, ki so sodelovali v raziskavi, jih 14 odstotkov v tretjem četrtletju namerava povečati število zaposlenih, trije odstotki podjetij pričakujejo upad zaposlitvenih možnosti, medtem ko si 80 odstotkov delodajalcev ne obeta sprememb.

Raziskava za obdobje med julijem in septembrom kaže razmeroma stabilno in pozitivno napoved zaposlovanja, ki obeta stabilizacijo in spodbudne zaposlitvene priložnosti. Delodajalci v vseh desetih gospodarskih panogah pričakujejo povečanje zaposlitvenih možnosti. Najmočnejše namere prihajajo iz trgovine (+14 odstotkov) ter iz logistike in komunikacij (+13 odstotkov). “Podobno kot v napovedih za drugo četrtletje delodajalci ponovno pričakujejo najmočnejši trg delovne sile v panogah trgovine na debelo in na drobno ter transporta, logistike in komunikacij, s čimer izpostavljajo trajen pomen sektorjev za slovenske iskalce zaposlitve,” pravi Rudi Čebulj, izvršni direktor družbe ManpowerGroup Slovenija.

Najostrejši upad zaposlitvenih možnosti na letni ravni se obeta v panogi oskrbe z elektriko, plinom in vodo, ki se bo v prihodnjem četrtletju soočala z najšibkejšim trgom delovne sile.

SR


Najbolj brano