Največ delavcev iščejo v predelovalnih dejavnostih in v gradbeništvu

Med julijem in septembrom je bilo v Sloveniji skoraj 12.000 prostih delovnih mest, to je 170 več kot v drugem četrtletju. Največ prostih delovnih mest je bilo v predelovalnih dejavnostih (skoraj 2550) in v gradbeništvu (nekaj več kot 2200).

Med julijem in septembrom je bilo največ prostih delovnih 
mest v predelovalnih dejavnostih  in  v gradbeništvu. Foto: Leo Caharija
Med julijem in septembrom je bilo največ prostih delovnih mest v predelovalnih dejavnostih in v gradbeništvu. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Število zasedenih delovnih mestih pri slovenskih delodajalcih se povečuje vse od drugega četrtletja 2014 dalje, v tretjem četrtletju letos se je povečalo za približno 3200 na skoraj 705.100. Raste tudi število prostih delovnih mest, ugotavlja državni statistični urad.

Stopnja prostih delovnih mest, ki kaže delež prostih delovnih mest med vsemi delovnimi mesti, je v tretjem četrtletju ostala nespremenjena pri 1,7 odstotka. Tokrat je bila najvišja v dejavnostih gradbeništvo (4,5 odstotka) in gostinstvo (4,0 odstotka).

S temi podatki se Slovenija uvršča na šesto mesto v EU. Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat za letošnje drugo četrtletje je bila najvišja stopnja prostih delovnih mest zabeležena v Nemčiji (2,4 odstotka) in na Švedskem (2,3 odstotka).

STA


Najbolj brano